Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-02-19

Stötta inte amerikanska bolag

Socialdemokraterna försöker nu få svenska staten att gå in med miljardbelopp för att stötta SAAB. De undviker nogsamt att prata om att ett sådant stöd egentligen går till ett av de största multinationella bolagen som har sitt säte i USA.

De undviker också att prata om vad pengarna skulle användas till och hur länge de skulle räcka. SAAB går enligt uppgift med 500 miljoner i förlust i månaden. 5.000.000.000 kronor räcker ett knappt år. Till detta kommer utökade kostnader för slutframtagande av de nya bilmodeller som ligger i pipelinen.

SAAB har gått back de senaste 18 åren. Finns det någon som tror att svenska staten skulle vara bättre att ta fram och sälja bilar än GM? Knappast. De pengar som staten i så fall skulle satsa kommer att vara borta fortare än kvickt. Och när de är slut står staten i alla fall med alla avvecklingskostnader och alla arbetslöshetskostnader.

Det finns många skäl för staten att tänka över sitt uppdrag och vad det innebär att värna skattebetalarnas pengar. Det borde även oppositionen göra.

Inga kommentarer: