Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-02-19

Ökande ekonomiska utmaningar

I tisdags förberedde kommunstyrelsen ärendet om förändrad budget 2009 och budgetförutsättningar för åren 2010 - 2012. Vi visade på att Örebro kommun har en stabil ekonomisk bas och att de förändringar som nu krävs är inom rimlighetens ram.

Samtidigt valde vi att för budgetförutsättningarna ha en än mer negativ syn på verkligheten än vad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) hade i sin prognos i december. Vi reserverade ytterligare 20 miljoner kronor som buffert för än större försvagningar.

Idag kom SKLs senaste prognos. Den är än mer dyster än de tidigare. Man skriver ner skatteprognoserna ytterligare. 2009 blir mer besvärligt, men framförallt 2010 blir det mörka året i denna konjunkturcykel. En snabb genomräkning visar att detta kan komma att innebära ytterligare 100 miljoner kronor i omvandlingskrav för kommunen.

Är det en katastrof? Är detta den djupaste krisen sedan 1930-talet? SKL är tydlig i sin analys. Svaret är nej. Denna svacka är för Sveriges del inte djupare än krisen i början på 1990-talet. Det finns andra länder som har större problem, och för världen är denna totala konjunkturnedgång unik. Men det har funnits liknande kriser tidigare.

Det finns både mörka och ljusare sidor i en kris. När intäktsökningen avtar ser allt mörkt ut. Men samtidigt innebär en lägre ränta, lägre prisökningar och lägre löneökningar lindring.

Det gäller att i dagsläget hålla huvudet kallt, och agera med eftertänksamhet, vishet och förstånd för att försvara välfärden och bruka skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Idag, som alltid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ont om pengar skapar utrymme för nya lösningar på gamla problem!