Oppositionen på riksplanet går ut med att de vill höja skatterna för att värna kommunerna och landstingen. De menar att de har svenskarna bakom sig. Det är möjligt, men i så fall är svenskarna långt, låååångt bakom.
Det finns många fel i tron att skattehöjningar behövs för att värna välfärden, framförallt i dagens läge. Skattehöjningarna kommer att slå mot den privata konsumtionen, som just idag är det som håller hjulen i gång. Mindre privat konsumtion = färre i anställning = lägre skatteintäkter = ännu mer höjda skatter = ännu lägre privat konsumtion = ännu högre arbetslöshet = lägre skatteintäkter och ännu sämre välfärd.
Sedan måste man fråga sig hur dessa skattepengar ska fördelas. Till de kommuner och landsting som skött sig dåligt och som har stora underskott på grund av det? De kommuner som har befolkningsminskningar och som har underskott på grund av det? Eller till alla, även de som har ekonomin under kontroll?
Det har länge varit en sanning i Sverige att mer skatter behövs för bättre välfärd. Men det är en osann sanning. Det finns mycket litet som talar för att mer skatter är samma sak som bättre välfärd. Inte minst den statliga utredningen, Innovativa processer, som den förra regeringen beställde och fick, visar att det snarare borde vara tvärsom. För att värna välfärden långsiktigt borde alla kommuner och landsting bli effektivare att göra det vi gör, mer välfärd för mindre pengar, helt enkelt. Annars kommer vi aldrig att klara de demografiska förändringarna som vi är på väg mot med stormsteg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar