Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-08-25

Ekonomi igen

Regeringen gav landstinget 30 miljoner idag för att klara influensavaccineringen. Det är bra. Örebro Läns Landsting behöver verkligen de pengarna. Samtidigt måste vi som slåss för kommunalt (och landstingskommunalt) självstyre fundera över varför så många kommuner och landsting springer till staten så fort kostnaderna ökar. Självstyre borde också vara att ha en så god ekonomi att man klarar tillfälliga belastningar, som till exempel kostnaderna för en pandemi som alla vetat någon gång kommer.

För Örebro kommun ser läget både ljusare och mörkare ut. De senaste prognoserna ger kommunen 69 miljoner kronor mer än beräknat 2010. Det är i och för sig fortfarande nästan 200 miljoner kronor mindre än vad vi trodde i juni 2008 men ändå. Men det är inget plus som gör det möjligt att dra tillbaka några reduceringskrav. Om vi återställer resultatnivån till hälften av vad den borde vara, d.v.s. 50 mkr, och räknar med att såväl försörjningsstöd, LSS och Vuxam får problem med att hålla budget är pengarna intecknade.

2011 ser prognosen ut ungefär som den gjort, medan 2012 är marginellt sämre än tidigare. Det innebär egentligen att läget är relativt oförändrat mot tidigare prognoser. Den långsiktiga inriktningen måste ligga fast.

Men man får ändå observera styrkan i Örebro kommuns ekonomi. Vi klarar nedgångar, vi behöver inte springa till staten. Vi kan förändra både verksamhet och ekonomisynen i organisationen utan att tumma på våra kärnvärden. Det är bra.

Inga kommentarer: