Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-08-22

Svår avvägning mellan integritet och ekonomi

Polisen vill att Örebro kommun sätter upp många kameror. Alla skolor som är utsatta för skadegörelse bör övervakas. All annan egendom som också skadats eller är utsatt för risker bör också göra det, menar polismyndigheten. De kan visa på realia. Där man sätter upp kameror minskar skadegörelsen. För Örebros del skulle det innebära att vi kanske skulle spara en miljon kronor eller mer.

Ser man bara på ekonomin är det självklart att sätta upp kameror. Men det finns andra aspekter som måste vägas in i det hela.

Den totala brottsligheten minskar inte för att man sätter upp kameror. De så kallade egendomsbrotten minskar, de skolor som tidigare förstörts klarar sig bättre och man flyttar inte över skadegörelsen till annat. Men kameror som vapen mot andra brott är ingen bra förebyggande åtgärd. Ändå är den troliga utvecklingen sådan att om man öppnar dörren för kameror på skolor, så kommer kraven på allmän kameraövervakning att komma. Frågan är hur länge det dröjer innan Örebros allmänna platser är övervakade.

I ett sådant läge måste man fundera över integritetsaspekterna. Vad händer med de människor som fastnar på kamerans hårddisk? Två saker är klara: Det finns inga garantier för att det som sparas inte kommer att missbrukas. Snarare är det garanterat att det som kan missbrukas kommer att missbrukas. Det finns redan idag exempel, från Sverige men kanske mer från Storbritannien, på att människor hängs ut i media bara för att det är intressant för media. Vad som kommer att hända med kamerabilder på internet är det ingen som i dagsläget vet.

Men, säger de flesta svenskar, den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja. Upp med kameror.

Då kommer den andra klara saken: Ingen har rent mjöl i påsen. Frågan är snarare vad som är rent och vad som är mjöl. För medelsvensson spelar det kanske ingen roll om NA publicerar en bild när hon och han går stupfulla ut från krogen. Men om en polis, eller någon offentlig person gör det kan konsekvenserna bli annorlunda.

Eller om en kamera fångar upp ett pussande par utanför Harrys, spelar det nog ingen roll om det är Sven Svensson och Karin Karlsson. Men om det är en journalist som pussar på en politiker - vad blir konsekvenserna då? Eller om det är en pojke och en flicka där den ena är muslim och den andra syrian?

Tänk om en tonåring fastnar på filmen utanför skolan som skadegjorts, men där han inte varit med om skadegörelsen. Även om han blir frikänd, hur kommer framtida arbetsgivare, hyresvärdar, försäkringsbolag, att ställa sig till en människa som i och för sig är frikänd men där man har bildbevis på att han var där när det skedde?

Integriteten var ett av huvudnumren i det nyligen avslutade EP-valet. Ett nytt parti, Piratpartiet, kom in genom att man krävde att integriteten på nätet skulle stärkas. Det märkliga är att vi i dagsläget har en kraftfull debatt om krav på ökad integritet på nätet, men en lika kraftfull debatt om minskad integritet IRL. Är det alltså viktigare att vara anonym på nätet än på stan?

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Staffan. Eftersom jag arbetar i en bransch där kameran ses som ett hjälpmedel mot brottslighet. Så kan jag inte riktigt hålla med om ditt resonemang. Och redan idag så blir vi ju filmade vid bankomaten, på bussen i tunnlar och i affärer och det stör inte mig iallafall.Och dom flesta inspelningarna sparas max en månad om ingenting har hänt vill säga.Och mot den personliga integriteten är nog alla kameramobiler ett större hot och speciellt om man är "känd"