Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-08-24

Stark ekonomi i Örebro kommun

Örebro kommuns ekonomi är stark. Till skillnad från till exempel Örebro läns landsting och rätt många andra kommuner i Sverige kommer Örebro inte att stå och falla med ett antal miljarder till sektorn från staten. Vi står väl rustade att möta fortsättningen på finanskrisen, den lågkonjunktur som nu verkar vara på väg att bottna.

I det läget, och när staten kommer med sina extrapengar till den offentliga sektorn, kommer det säkert att finnas ett överskott på politiker som kräver att vi ska öka utgifterna. Det finns säkert många som menar att spenderbyxorna är de enda bekväma byxorna. Men de har fel. Nu liksom tidigare.

Minns Örebros histora. Underskotten var det som var kännetecknande för kommunen. Det löstes för det mesta med skattehöjningar, eller om det inte förslog, med att de sålde egendom - Örebro Energi är det bästa exemplet. Ser man i backspegeln ser man också att de tidigare kommunledningarna varit bra på att spendera pengar under valår, oavsett om kassan varit fylld eller tom.

Nu är läget annorlunda. Vi i koalitionen har hållit en stram profil mot utgiftsökningar. Vi har varit noga med att se till resultaten, inte skriva mål som aldrig följs upp. Vi har velat att Örebro ska värna den långsiktiga välfärden, med en stabil ekonomi.

Vi har samregerat i tre år. Vårt bokslut är tydligt: Vi värnar välfärden genom en stark ekonomi, genom långsiktighet och genom fokus på resultat.

Idag är Örebro kommun ett föredöme i vårt arbete med att skapa stabila ekonomiska förhållanden för att säkra långsiktig välfärd. Det är ett bra betyg. Men det innebär inte att vi kan vara nöjda. Vi är på rätt väg, men allt kan faktiskt bli bättre!

1 kommentar:

Anonym sa...

Koalitionen, som har Werme som ordförande, har styrt Örebro i snart tre år. Skulle detta underverk av ekonomiskt snille åstadkommits av den. Jo, jo... Lite distans borde Werme ha. Partipolitikens ritualer och språk är så torftiga och inåtvända-