Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-08-27

Meodifestival i Örebro

Så fick det då äntligen bli offentligt, Örebro får en deltävling i Melodifestivalen nästa år. Andra chansen hålls på Conventum 5 och 6 mars. Tre föreställningar, genrep på fredagen, extra genrep och liveTV-sändningen på lördagen. Cirka 9000 personer kan se artister och show live. Men arrangemanget kommer att innebära att Örebro lever upp hela första veckan i mars.

Melodifestivalen engagerar många. Antalet spaltkilometrar i pressen, minuter i TV och radio, är svårgreppbart. Festivalen har av vissa beskrivits som en ny typ av helgfirande, som midsommar ungefär. Oavsett vilket så är det en möjlighet för människor att träffas och för en typ av kultur skapa gemenskap.

I denna festival tar nu Örebro plats. Det är roligt. Men det är också inte helt oväntat. Conventumarenan är en förhållandevis liten arena. Men SVT har vägt fördelarna med Örebro som ort och möjligheterna i denna mindre arena och funnit att Örebro är rätt plats. För Örebro är rätt plats för allt fler. Universitetet växer. Näringslivet likaså, trots dåliga tider. Kulturen tar plats, Open Art är bara toppen av ett isberg. Vi har en jättestor inflyttning - så stor att vi måste jobba hårt för att fler ska bygga mer.

Men å andra sidan är Örebro redan en melodifestivalstad. Rätt många bidrag de senaste åren är skrivna här i Örebro eller av örebroare. (Också en del av näringslivet, även om det inte är så synligt eller spektakulärt) Det som nu händer är alltså att melodifestivalen hittar en del av rötterna.

1 kommentar:

Anonym sa...

hoppas du betalar ur egen ficka vill ej vara med och bidra till detta specktackel