Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-03-25

Om mentalitet

Idag på na.se kan man läsa om den unge mannen som satsade sina sista slantar på en trisslott och vann en miljon. Grattis till honom. Baksidan är väl att kanske 40.000 lotter sålts till andra som intevunnit något och som nog behövt dessa lottsatsningar bättre. Lotterier är av nödvändighet en förlustaffär för köparkollektivet och en vinst bara för lotteriägaren. Men det blir inte lika roliga nyheter.

Lottnyheten kommenteras av några. Grattis säger man naturligtvis. Ett inlägg menar att vinnaren ska mörka pengarna för att behålla arbetslöshetsbidragen. Det är en rätt skrämmande syn. Men hela nyheten speglar tyvärr en syn på rikedom som är alldeles för vanlig.

I Sverige finns det tre acceptabla sätt att bli rik: att vinna på spel eller lotter, att idrotta sig till dem eller att vara framgångsrik kulturellt. Men hur ofta hör man nyheten om företagaren som tjänat miljoner beskrivet på ett positivt sätt? Hur ofta är det inte att hon eller han utnyttjar anställda, kunder eller andra?

Sverige skulle må väl av fler företagarmiljonärer och färre lotterimiljonärer.

1 kommentar:

Unknown sa...

Den enskilde företagaren som byggt upp sin rörelse och driver den tjänar ofta inte några miljoner. Problemen uppstår när verksamheten styrs av ekonomiska intressen utanför företagarens kontroll.