Visst ska äldre få dricka både vin, sprit och öl på äldreboenden!
Jag är nykterist. Visst händer det att jag på officiella middagar sippar på ett glas rödvin när det ska skålas, men min alkoholkonsumtion är minimal. Jag hade däremot tänkt att börja dricka lite mer rödvin när jag fyller 60. Det är bra för hälsan. Dessutom är riskerna för att utveckla alkoholberoende då nära noll. Om jag följer denna plan, och blir en gammal gubbe på ett kommunalt äldreboende, vill jag nog ha rätt att fortsätta med att dricka ett glas rödvin.
Det finns redan idag många som under hela sitt liv både druckit vin, sprit och öl och som säkert vill fortsätta med det även när de inte längre kan bo hemma. En del har haft en alldeles för hög konsumtion. Andra har hållit den inom goda ramar. Spelar det någon roll?
Det finns en syn på äldre och åldrande i Sverige som jag ogillar skarpt. Den handlar om att äldre inte längre är individer, utan bara delar av ett kollektiv. Jag menar att den är sprungen ur en socialistisk tradition, där gruppen, och inte individen, varit vägledande. Denna tradition har också byggt på att någon annan vet bättre än individen vad som är bäst för henne. Antingen en politiker, eller en tjänsteman inom det offentliga.
Med en sådan tradition i ryggen har det varit självklart att hävda att någon annan vet bättre vad som gäller för alla gamla som bor på kommunala boenden. Politiker och tjänstemän har kunnat hävda att gamla inte ska dricka alkohol, därför att alkohol de facto är ett folkhälsobekymmer.
Men gamla människor är inte befriade från att vilja och önska. Äldre människor, även i svåra situationer, kan och vill välja sitt liv själva. Och när man mist sin förmåga att välja, till exempel genom en demenssjukdom, är det då säkert att någon annan ska välja en helt ny inriktning på ditt liv än den du tidigare haft?
Svensk äldreomsorg måste bli mycket mer individualiserad. Äldre människor är lika mycket individer som alla andra och ska behandlas så. Tron på ett politiskt förmyndarskap över gruppen äldre måste förpassas till det förgångna. Därför är det naturligt att både vin, sprit och öl ska kunna serveras till de gamla som så önskar, även, eller kanske framförallt, på kommunala boenden.
5 kommentarer:
Ajajaj, den idiotiskt genomförda försäljningen av ÖBO-fastigheter kommer bli jobbig för dig Staffan. Du kommer få stå där själv längst fram i frontlinjen (kanske är orättvist, men det är dig personligen som folk kommer lägga skulden på)...
1. Om du dricker vin så är du inte nykterist!
2. Det är ytterst tveksamt att påstå att alkohol är bra för hälsan. Det har visats positiva hälsoeffekter på hjärtat för äldre, men exakt vad som gör dessa effekter är oklart och de uppkommer bara om konsumtionen är väldigt låg, dvs. ca 1 glas per tillfälle. Dessa ev. positiva effekter på hjärtat måste dock ställas mot skadliga effekter på andra organ i kroppen...
Om du vill vara hälsosam rekommenderar jag en klase vindruvor och motion!
3. Det finns inget hinder idag för äldre att dricka alkohol på sina boenden. Jag har jobbat på flera olika boenden och det har inte varit något problem för de äldre som önskat att dricka alkohol.
Klart att våra åldringar ska få ta sig ett järn om de vill !
När kommer det någon info om vår kära ishall, bilder, ritningar,beskrivningar, byggstart osv ???
Anledning till att Kina växer så det knakar är för att man sätter kollektivet framför individen. Där finns en godkänd fackförening så man har inga större problem med arbetare som knorrar osv.
Kan tyvärr inte säga att jag följer dig, har under åren jobbat på flera ålderdomshem runt om i landet, men aldrig varit med om att boende inte får dricka. ålderdomshemmet är ett boende och då ens hem, man gör vad man vill innanför dörrarna. sen vet jag inte var du har varit? vad är det för ett koncentrationsläger du kallar ålderdomshem?
Skicka en kommentar