Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-03-01

Rudbecksskolan

Läser i NA om Rudbecksskolan. En "avslöjande" artikelserie. Än har jag inte sett något avslöjande.

Det finns några saker att kommentera:

Är en skola en byggnad eller en verksamhet? Alldeles för ofta blir skolan själva byggnaden. Men en skola är nästan alltid verksamheten, innehållet. Om Rudbecksskolan i framtiden skulle finnas i andra lokaler så är ändå Rudbecksskolan kvar.

Har det varit otydligt? Bara om man inte förmår skilja på byggnad o verksamhet. Uppdraget har varit väldigt tydligt: minska antalet kvadratmeter så att vi kan värna lärarna. Då kan man inte minska lite här o lite där. Det blir bara tomma ytor utan nya intäkter. Det handlar om att lämna hela byggnader där kommunen kan få nya intäkter.

Vad vill oppositionen? Ingen vet. Det tydligaste har varit att göra om Risbergska skolan till ett gigantiskt äldreboende. Det skulle drabba 1400 elever, leda till enorma ombyggnadskostnader och ett dåligt äldreboende. Men kanske kommer mer information från s o v senare. I april...

1 kommentar:

Anonym sa...

Rudbecksskolan är en av Örebros finaste skolor; för att inte säga den finaste. Tyvärr så har elevens fria val lett till att bildningen har fått åka i baksätet under flera år och skolor som Rudbecksskolan får avveckla sin verksamhet.

Hade Rudbecksskolan erbjudit eleverna fler hobbykurser som t.ex. festfixning, massage och ackupunktur, istället för tråkiga kurser som matematik e, fysik b, franska steg 4-6, svenska och engelska c, så hade eleverna troligtvis inte svikit. Men i dagens samhälle där relativismen härskar och känslor är viktigare än fakta, så blir det så här. Tyvärr gäller det inte bara gymnasiet utan även högre anstalter. I Lund har man lagt ned latinundervisningen och i Örebro kan man ta en examen i spa och andra må-bra-kurser.