Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-03-16

Varför

skriver Nerikes Allehanda om att Johan Pehrson vill hyra ut sitt hus under O-ringen? Finns det något nyhetsvärde i detta? Är det på något sätt kopplat till Johans politiska uppdrag? Jag kan inte finna något sådant.

Är det då OK att man som offentlig person får utstå detta? Kanske. Men vem granskar då alla de offentliga personer som finns i media? Hur många granskande artiklar om Ulf Johansson har NA gjort de senaste åren? Vem granskar journalisterna? Skulle de tycka det vore OK om deras privata affärer slogs upp i den egna tidningen?

I en värld där politiken blir allt mer personfixerad blir kanske detta en vardag. Det finns många problem kring detta. Ett av dem är att journalistiken också blir allt mer personfixerad. Det är journalisten som märks, som ska märkas och som ska leda nyhetsflödet.

Men vem granskar dessa journalister? Vem granskar deras motiv, deras subjektivitet, deras kopplingar, deras vardag? Svaret är, tyvärr, ingen. Det kommer att leda till ytterligare maktförskjutningar där media kommer att ta över än mer makt från politiken. Bara de politiker som har goda relationer med journalisterna, eller som äger mediaföretag, kommer att klara sig.

Är det den världen vi vill ha? Får man inte vara en sur, men duglig, politiker? Måste man ha en räcka "oneliners" redo, eller kan man prata långsiktig politik som inte passar i vare sig TV eller tidningar? Ska man ha ett absolut rent förflutet, ett vardagsliv som ingen kan klandra, vara vacker och ung - eller finns det plats för människor också?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att NA har det dåliga omdömet att ibland skriva om petitesser anser jag inte är samma sak som att media tar över allt. Har du något belägg för att erkänt icke-lismande politiker, som istället gärna passar på tillfället att klämma till journalister, inte har någon möjlighet att ta sig fram här i livet? Hur lyckades i så fall Carl Bildt?

Staffan Werme sa...

Om jag följer medias rapportering de 20 år jag varit verksam så är det en enorm skillnad. Jag är mycket tveksam till om den är till det bättre. Det påverkar alla oss politiker.

Som motfråga - kan du peka på någon politiker, på väg uppåt, som överhuvudtaget "klämmer till" journalister?