Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2012-03-05

Vad vilja socialdemokraterna

Det går bra för Stefan Löfven. Proportionellt sett. Han har dragit upp socialdemokraterna ur den dödsskuggans dal som tiden med Håkan Juholt innebar. Men de siffror som socialdemokraterna har idag är långt under de senaste valresultaten, och också långt under Håkan Juholts första månader.

Kommer mönstret att upprepa sig? Håkan Juholts fall inleddes då han blev tvungen att börja redovisa vilken politik han ville föra. Håkan Juholt valdes för ett enda skäl - att hålla ihop ett parti som inte har EN agenda, utan ett antal olika politiska agendor. Där finns gammelsossar och nysossar, vänstersossar och högersossar, grönsossar och betongsossar - ja i princip alla varianter på svensk politik finns representerade i ett parti som tidigare hölls samman av makt. Men nu, när makten är borta, blir avsaknaden av en gemensam ideologi övertydlig.

Det var detta moras Håkan Juholt blev satt att hantera. Det var detta moras han inte klarade av. Hans efterträdare, Stefan Löfven, har samma utmaning. Hittills har han mött den med tystnad. Ännu finns inte en enda antyda om vilken politik Löfven vill föra. Eller snarare, det finns ett antal antydningar åt både det ena och det andra hållet. Lite kärnkraft och lite grönt. Lite näringslivspolitik och lite kommunsocialism. Lite bibehållna skattesänkningar och lite udd mot de rika.

Hittills har detta räckt för att hålla både opinionsinstitut och politiska journalister nöjda. Själva tystnaden har varit nog. Men någon gång måste även Löfven göra en Juholt och försöka beskriva vad som blir partiets framtida linje. Frågan är om det går bättre.

När Aktuellt förnyades som nyhetsprogram blev Löfvens och socialdemokraternas problem åter tydligt. Frågeställningen var om partiet ville tillåta vinstintressen i skola och vård. Svaret, som denna gång levererades av partisekreteraren Carin Jämtin, var lika oklart som Svartån en vårdag. Typ: Vi är ense om att skattepengarna ska gå till den verksamhet de är avsedda för. Typ.

Men någon gång måste Löfven/Jämtin & Co börja leverera. De måste svara på frågan om vinstintressen i vården. De måste svara på frågorna om skatter för både rika och fattigare. De måste svara på frågorna om kärnkraft och klimat, om sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkringar. Och så vidare. Då riskeras åter partiets sammanhållning. Eller så blir politiken helt innehållslös. Eller så blir det samma typ av förslagskanonad som Juholt levererade.

Frågan är vad som då händer med parti och opinion. Kommer partiet åter att rasa, när höger och vänster inte går i takt? Eller kommer Löfven att balansera på knivseggen och göra socialdemokraterna till ett stabilt 25 % parti?

Media: SVT1, SVT2, SVT3, DN1, DN2, SVD1


Inga kommentarer: