Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-03-25

Bättre än en elithall...

Idag presenterade jag och Jerker Lindgren Folkpartiets förslag till satsningar OM det visar sig att kommunen har 150 miljoner att satsa på idrott. Jag skriver OM, eftersom jag i dagsläget inte vet om kommunen har råd. Kommunledningen har inte visat några siffror som visar att man har råd idag. Det finns inga finansieringslösningar, inget som säger att det inte blir annan idrott som får betala en 150-miljonerssatsning. Men OM kommunen har råd - ska man då verkligen satsa på EN elithall med ett begränsat användningsområde?

Vi i Folkpartiet menar att det finns bättre alternativ. Och det presenterade vi idag. Vårt förslag bygger på några principer:

Vi samverkar med de idrottsföreningar som finns idag. Därför vill vi bygga idrottshallarna där det finns starka och livaktiga föreningar.

Vi tänker brett, på att många idrotter ska få plats och kunna utvecklas i Örebro. Självklart ska fotbollen få ta plats, den är Sveriges största idrott. Men den är inte den enda. Basket, Volley, Handboll, Innebandy, Gymnastik, Fitness... Det är bara att fortsätta raddan.

Vi tänker jämställt. Visst håller massor av tjejer och kvinnor på med fotboll. Men det finns idrotter där tjejerna är i majoritet. Idrotter som inte behandlats väl av Örebro kommun under många år. Ridsporten är det tydligaste exemplet. Men i våra hallar kan fler tjejer träna de idrotter de gillar, istället för att hänvisas till en enda fotbollshall.

Vi jobbar för hela Örebro. Visst är Vivalla viktigt. Därför satsar vi på att utveckla Vivalla sportfält. Men Vivalla är inte Örebro. Hela Örebro ska leva och utvecklas. Alla barn och unga ska ha chansen att få vara fysiskt aktiva. Starka idrottsföreningar skapar en bra grund för en starkare social sammanhållning i kommunen, oavsett var de finns.

Vi tänker ekonomiskt. Vi placerar våra hallar där det redan finns en bra infrastruktur. Vi placerar dem gärna i eller i närheten av befintliga idrottsanläggningar, eller andra anläggningar. Vi har fört diskussioner med många föreningar om placeringar av anläggningarna. Med Syrianska har vi till exempel pratat om att samlokalisera en hall med Syrianska föreningens lokaler. Då kan man samutnyttja omklädning, el och vaktmästeri och göra att bättre och billigare. Så gör vi runt om i Örebro.

Resultatet av detta kan ni läsa om bland annat här, där det också finns en kartskiss över hur vi tänkt placera våra nya hallar och anläggningar.

NA pågår en omröstning om vad örebroarna tycker om de olika alternativen som finns. Just när detta skrivs tycker 61 % att vårt alternativ är bäst. En elithall får 21 % av rösterna. Det visar rätt väl vad örebroarna tycker.

Nu hoppas vi på en ordentlig diskussion kring hur Örebro ska utvecklas framåt som idrottsstad. Vårt förslag är inte tänkt att vara det slutgiltiga förslaget. Vi vet att det finns fler idrotter som behöver anläggningar. Men vi vill inte att kommunen ska låsa sig för ett dyrt och illa genomtänkt förslag som inte har vare sig idrottsföreningarnas, eller örebroarnas stöd. Låt oss diskutera framtidens idrott i Örebro istället!

Media: SR Örebro, TV4 Örebro,

Inga kommentarer: