Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-03-07

Örebro, lika eller unika?


Jag har idag suttit och lyssnat på Jesper Strömbäck som leder regeringens Framtidskommission. Framtidskommissionen kan du läsa mer om här. I huvudsak handlar kommissionens uppgift om att identifiera framtida utmaningar inom ett antal områden.

Framtidskommissionen har jobbat tillsammans med SKL i ett projekt kring utmaningarna för Sveriges kommuner och regioner. Om det kan du läsa mer här.

Den gemensamma bild de skapade var en bild av möjligheter och utmaningar. Den handlade om det gamla vanliga: Hur ska vi hantera demografin, befolkningsförändringarna, i framtiden? Hur får vi råd med det vi vill göra?

De beskrev en bild av ett delat land. En del som växer, där universitet och regionhuvudstäder drar unga och välutbildade till sig. En del som krymper. Småorterna, landet, avfolkningsbygden. Om vilka utmaningar båda dessa delar står inför.

SKL berättade också lite om vilka tankar kommunerna hade om att klara av den utmaning kring demografi som finns. Hur ska man locka nya kommuninnevånare? Hur ska man locka företagare och entreprenörer? Hur ska man få unga att stanna? Och så vidare.

Det fanns massor av förslag. Och jag har hört dem alla. Det är som om alla kommunpolitiker bara tror att det finns en väg framåt, att kopiera andra är det som gäller. Örebro är inte ett dugg bättre.

Man ska bli logistikcentrum, som alla andra.
Man ska jobba med entreprenörskap, som alla andra.
Man ska skapa den miljövänliga staden med nya varianter av kollektivtrafik, som alla andra.
Man ska bygga hus vid vattnet,  som alla andra.
Och så vidare. Och så vidare.

Visst är det intressant. Och mycket är säkert bra. Men om man ska vinna framgång, inte bara bli en i mängden, handlar det nog om något helt annat.

Det går bra för Örebro. Staden växer så det knakar. Allt fler vill bli örebroare. Vi behöver i dagsläget inte fundera över om vi ska växa, utan snarare hur vi ska hantera tillväxten. Men i detta ligger också en fundering kring vad staden ska bli.

Jag tror att Örebro har alla möjligheter att bli något riktigt intressant. En stad som inte växer bara för växandet skull utanför att det finns en gemensam vision kring staden och stadens framtid. En stad med en egen identitet, en egen själ.

Då handlar det att våga gå utanför de ramar som sätts av alla andra. Då måste vi våga gå en egen väg.

Nästa vecka åker kommunledningen till Cannes igen. Sprätter iväg lite pengar på att besöka ytterligare en av dessa gigantiska mässor där likheten frodas, där alla gör samma, där budskapet är ett. Jag tror det är fel väg att gå.

Örebros framtid ligger inte i att besöka mässor vid Medelhavet där likadana kommungubbar pratar med likadana fastighetsgubbar. Örebros framtid ligger inte i att vara lika. Örebros framtid ligger i att vi är unika.

Inga kommentarer: