Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-03-14

Storstenshöjden - Deckaren!

Det skulle kunna vara ett manus till en deckare. Om den lilla företagarens kamp mot överheten.

Kapitel 1) Spännande framtid.
Allt är bra. Avtal träffas. Värderingar sker. Köp ska genomföras. Alla är vänner.

Fast inte alla. Inom överheten finns slitningar. Vissa vill. Andra motarbetar. Ibland blir konflikterna synliga. Ibland blir den lilla företagaren beskriven som en som kommer att förstöra och förslösa.

Kapitel 2) Upp till ytan.
Någon kommer på att det saknas ett tillstånd. Det har saknats i över 20 år, men just nu, just när köpet ska genomföras, kommer det upp till ytan. Företagaren blir bekymrad. Överheten försöker dock lösa problemet så gott och så snabbt det går.

Men tiden tickar på. Tillstånden kommer inte på plats så fort som man skulle önska. Avtalet kan inte genomföras under den tid man hoppats. Den lilla företagaren blir orolig, för han ser att inom överheten håller de andra, de som inte vill, på att ta över.

Kapitel 3) Ny spelplan.
Inom överheten är det nu ombytta roller. De som hade makten har förlorat. De som inte ville samverka med den lilla företagaren är nu mäktigast. Det märks direkt. Det är svårt att få tala med överheten. Dörrar stängs. Telefonlurar slängs på.

Den lilla företagaren spelar ut ett av sina sista kort. Tillståndet finns inte på plats. Ändå väljer han att fullfölja avtalet. Han skrapar ur de sista sekinerna ur sin koffert och går till överheten och betalar. Han betalar inte bara för köpet, utan fullföljer alla de andra avtal som skulle fullföljas vid ett köp. Det handlar om mycket pengar.

Han som nu företräder överheten vill inte fullfölja avtalet. Han skickar tillbaka pengarna. Men inte allt. Han behåller allt annat som skulle betalats vid köpet. Att det inte är i överensstämmelse med avtalet bryr sig inte överheten om. Man är ju ändå överhet.

Kapitel 4) Mellanspel.
Till slut blir tillståndet klart. Nu borde ju allt lösa sig. Men nu krånglar den lilla företagaren till det. För att tillståndet ska vara användbart måste kommunen fixa allt praktiskt, tycker den lilla företagaren. När det är klart så blir köpet också klart.

Man kan i och för sig förstå den lilla företagaren. Tillståndet gjorde ju det inte möjligt för honom att driva sin verksamhet. Inte förrän allt det praktiska var på plats, kunde såväl intäkter som utgifter komma. Och överheten hade ju segat förr, så...

Men detta ger överheten en chans. Nu kan man påstå att det är den lilla företagaren som krånglat till det. Och nu börjar det bli obehagligt för den lilla företagaren. Överhetens företrädare vill ofta inte prata. Företrädaren hittar på nya regler och krav. Beslut som borde finnas, finns inte. Beslut tas utan att alla i överheten vet om det.

Kapitel 5) Det börjar brännas.
Det märks att överheten har bestämt sig. Den lilla företagaren ska bort. På alla möjliga sätt försöker man misstänkliggöra honom. Det handlar om bloggar, kommentarer, tweets, pressmeddelande, bilden ska sättas av en opålitlig företagare som bara ser till sin egen vinning. Alla överhetens medarbetare finns med, specialister som de är på kommunikation. (Här finns en risk att boken blir för lik Anders de la Mottes (geim) där spindoktorer ser till att de spinner verkligheten efter sin vilja, och där journalister och andra blir spindoktorernas nyttiga idioter - men den risken får man ta...)

Till slut kommer det oundvikliga. Överheten meddelar den lilla företagaren att allt är över. Inget avtal finns. Det är bara att acceptera överhetens alla villkor om den lilla företagaren vill vara kvar.

Den lilla företagaren är förtvivlad. Han försöker göra allt för att överheten ska lyssna. Han accepterar alla villkor för att avtalet ska fullföljas. Han kryper.

Men överheten har bestämt sig. Det gjorde den ju för länge sedan. Det som pågått i månader har bara varit ett spel för galleriet. Överheten har egna planer och ser den lilla företagaren bara som en ovidkommande detalj som måste hanteras så att den inte skadar överhetens storslagna planer.

Kapitel 6) Den lille slår tillbaka.
I sin skrubb har den lille företagaren och hans närmaste haft en förskräcklig tid. Allt som skett har påverkat dem både personligt och privat. Att bli beskriven som en ond företagare vars enda intresse är att sko sig själv på andras bekostnad tär. De vet nu inte vad de ska göra. Ge upp är ett alternativ. De funderar och funderar. Natten mörknar.

Så kommer morgonen. Kaffet är slut. De har bestämt sig. De kommer att löpa hela linan ut. De hoppas nu på att domstolarna ska ge dem rätt. En stämningsansökan lämnas in. Kanske vill nu överheten diskutera.

Men överheten, som redan bestämt sig, vill inte diskutera. Det är maktspråk som gäller. Beslut tas för att minimera möjligheterna för den lilla företagaren att vinna framgång. Beslut tas i det fördolda, bakom stängda dörrar för att göra det ännu svårare. Den lilla företagaren ska bort.

Men den lilla företagaren hoppas. Han fortsätter att driva sin verksamhet, trots att den på grund av överhetens alla misstänkliggöranden går rätt dåligt. Men hoppet lever.

Kapitel 7) Vid vägs ände?
Gäller avtalet, eller gäller det inte? Domstolen funderar och funderar. Något beslut väntas inte den närmaste tiden. Överheten, som ju menar sig ha all rätt på sin sida, lägger börda efter börda på den lilla företagaren. Men den lilla företagaren fortsätter kämpa. Vad kommer att hända?

Kanske får överheten panik när inte den lilla företagaren ger sig. Eller så är det bara så överheten ser på sin makt. En dag står överhetens hantlangare utanför den lilla företagarens dörr.

-Ge dig iväg! säger de. Du har ingen rätt att vara här! Det här är överhetens mark. Du har 14 dagar på dig!

Den lilla företagaren blir skakad över händelsen. Han inser följderna. Överheten har spelat ut sitt allra mäktigaste kort. Om inte den lilla företagaren får in pengar till sin verksamhet, kommer han inte heller att klara av att driva vidare rättsprocessen. Då återstår bara en konkurs, där överheten tar allt från honom och han ställs på bar backe.

Vad ska han göra?

Kapitel 8)

Nej - det finns inte något kapitel 8 ännu. Har överheten vunnit? Finns det en Erin Brockovich som likt en vit riddare kommer att rädda honom? Vilka nya utspel kommer att komma innan den spännande upplösningen? Är deckaren egentligen ett filmmanus till en Holywoodrulle, där den lille egentligen är hjälten som kommer att vandra bort mot solnedgången som en segrare? Eller är det ett manus till en realistisk teaterpjäs, där allt är grått, överheten vinner och allt går åt...

Jag vet inte. Men det sista kapitlet är sannolikt ännu inte skrivet.

Media: NA, SR Örebro, SVT Tvärsnytt

Inga kommentarer: