Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-03-03

Värdelösa fiberbolag?

Den vägförening jag är medlem i har just investerat i fiber till huset. Med hjälp av EU får vi landsbygdsbor ungefär samma status på vårt bredband som stassarna. Visst kostar det en del, men det är det värt. Det DSL vi kör idag är inte speciellt roligt. Hastigheterna kommer sällan upp i det man betalar för.

Det är kommunala Stadsnät AB som står för fibern in i huset. Ett kommunalt bolag som har som uppgift att hantera fibernätet i kommunen, om inte någon privat gör det. Skillnaden är att Stadsnät inte har någon bindning till en leverantör, vi som kunder får fixa det själva. Valfrihet alltså. Liberalt och bra, eller?

Folkpartiet har alltid varit emot att kommunen ska ha ett stadsnätsbolag. Skälen har varit enkla: Det finns en privat marknad som fungerar. Det är osäkert om investeringarna är långsiktigt hållbara. Teknikutvecklingen kan komma att göra fibern värdelös.

Våra huvudmotståndare i detta har inte bara varit socialdemokraterna. Såväl moderater som kristdemokrater har varit anhängare av kommunala fiberbolag.

Kristdemokraterna i Örebro framstår allt mer som några av de största bolagskramarna i kommunen. Deras syn på öppenhet och demokrati kontra slutenhet och bolag framstår allt mer som ett spel för gallerierna. Utåt slåss de för öppenhet och demokrati. Men deras interna framfart vittnar mer om att de försöker flytta så många beslut som möjligt till bolag, där ingen insyn finns. Lennart Bondeson (kd) var exempelvis den som hårdast drev för att Västerbolaget skulle ha en tjänstemannastyrelse. När han nu fått backa på det, blir det en kristdemokrat som blir ordförande...

Har då Stadsnätsbolaget varit bra? Sanningen är väl den att bolagets historia har kantats av bekymmer. Ekonomin har varit skakig. Bara de låga räntorna har de senaste åren räddat resultaten. Bolaget har fått byta operatörer ett antal gånger och försäljningen har hackat. ÖBO har räddat sin koncernsyster - något som borde fått de privata att fundera kring hur kommunen jobbar med öppenhet och konkurrens...

Under vår tid försökte vi sälja bolaget. Och det fanns intresse från de privata. Men sanningen är den att buden som kom var så låga att en försäljning skulle kostat kommunen miljoner. Investeringarna som kommunen borgat för, var inte värda ens de nettokostnader de dragit.

Och nu kommer än större risker för att det kommunala bredbandsbolaget blir en förlustko. Teknikutvecklingen går, som alla vet, framåt. Just nu kommer det trådlösa 4G och redan planeras för både 5 och 6G med hastigheter som slår allt från fiberkramarna.

Kanske innebär ett kommande tekniksprång att fiberbolagen blir värdelösa. Frågan är vad som händer med det bolag som nu ägs av både Örebro och Kumla kommuner. Hur många hundra miljoner har investerats? Hur mycket är oavskrivet? Vad riskerar förlusterna att bli om fibern ersätts av trådlöst?

Det finns två skäl för att det offentliga inte ska äga bolag:

1) Alla kommunala bolag som agerar på en marknad där det finns privata alternativ, snedvrider konkurrensen. En kommun kan inte gå i konkurs, det finns alltid mer pengar. Ett kommunalt bolag agerar inte med samma avkastningskrav som ett privat, man kan alltid agera ickekommersiellt. ÖBO, Örebro Porten, Ånnaboda Konferens, Stadsnät - alla är på sina sätt konkurrenssnedvridande.

2) Kommunala politiker ska inte agera på riskmarknader med skattebetalarnas pengar. Om teknikutvecklingen går åt det håll det verkar, och fibern blir värdelös, kommer örebroarna att bli tvungna att hantera en förlust på hundratals miljoner. Det kommer direkt att slå mot vården, skolan och omsorgen.

Det finns faktiskt ett skäl till: Det är mycket sällan kommunpolitiker fattar vad det handlar om att styra ett bolag. Få kan läsa en resultat- eller balansräkning. Ännu färre fattar vad olika förändringar innebär. Mycket få har en koll på den marknad som bolaget agerar på. Politiker är helt enkelt rätt värdelösa styrelseledamöter i bolag. Det blir tjänstemännen som styr. Och det är fel ur alla möjliga demokratiska tankar.

Folkpartiet har en mycket restriktiv hållning till bolag som ägs av det offentliga. Det gäller såväl statliga som kommunala bolag. För den kommunala välfärdens, liksom för demokratins, skull vore det bättre om fler av oss fokuserade på förskolan och skolan, på äldreomsorgen och på miljön, än på kommunala bolag.

Media: SR

1 kommentar:

A.J sa...

Fiber kommer inte bli värdelöst på ett bra tag, all trådlös kommunikation kräver för övrigt att det finns en fysisk trådbunden anslutning i bakgrunden. För att en mobilmast skall kunna förses med en 4G-sändare krävs det att det finns fiber framdragen till masten. I den fysiska fibertråden finns det teoretiskt sett inga begränsningar, alltså är potentialen i princip oändlig, information skickas med ljus, och således också med ljusets hastighet. Det är den sk aktiva utrustningen i ändarna på fibern som sätter begränsningarna. Dessa utvecklas ständigt och byts med jämna mellanrum ut och vips så har kapaciteten på nytt fördubblats eller mer. Fiber är idag det snabbaste vi har att tillgå. Att ha möjligheten att få ha en fiberanslutningen rakt in i hemmet bör således ses som ett mycket stort privilegium och långt ifrån en självklarhet. För de som tycker att det duger med mobilt bredband för att maila lite, leta efter recept på morgondagens middag eller uppdatera sin facebook-status, så måste man komma ihåg att utan fiber så skulle inte det heller fungera...

Sen om det är bra att stadens infrastruktur för fiber ägs av kommunen eller inte, det är en annan fråga. Men om inte Stadsnäten fanns så skulle det förmodligen vara mindre konkurrens och då skulle förmodligen inte heller de privata aktörerna ha lika bråttom med att rulla ut sin fiber och du och många andra skulle fått vänta länge innan ni hade fått chansen att få fiber i området, och således 4G likaså...

För övrigt så ska jag få be att uppmärksamma de eldsjälar i alla byalag och vägföreningar som gör dessa i ansträngningar ideellt, för att få fiber till landsbygden, utan dem skulle det inte vara möjligt. Att i hård konkurrens söka och få beviljat EU-stöd för att överhuvud taget kunna genomföra ett sådana här projekt, och att sedan skapa opinion och få boende att förstå att det handlar om en investering i infrastruktur, för framtiden, det kräver tålamod, men drivs ofta av mycket nyfikenhet och intresse.