Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-09-28

Ett parti som tar (s)ig rätt...

I går hade vi en diskussion i fullmäktige i Örebro om en fråga som aldrig borde kommit dit. Den borde avgjorts och städats av långt tidigare.

Bakgrunden är att socialdemokraterna vid upprepade tillfällen, vi känner till tre, använt sig av kommunala kuvert eller internposten, för att skicka valpropaganda till företagarna i Örebro, eller till skolledare och rektorer.

Vid varje fall som kommit till andra partiers kännedom har vi tagit upp frågan med socialdemokraternas gruppledare, Lena Baastad. Vid varje tillfälle har hon lovat att det inte ska ske igen och att de ska betala, eller har betalat, de kostnader och den skada som uppkommit för kommunen. Senast detta löfte gavs var i kommunfullmäktige i april, då Baastad lovade att de betalat allt.

Nu visar det sig att det inte finns någon grund för det löftet. Baastad har ingen koll på om de har betalt eller inte, de verkar inte ha några egna underlag för hur mycket de tagit från kommunen eller om just detta fakturerats. Det är illa. Men det är tyvärr inte hela den bekymmersamma verkligheten.

Socialdemokraterna verkar ha en uppfattning om att de "äger" kommunen och kommunens resurser. Oavsett om de är i majoritet eller opposition så är de kommunen. Vid vissa fall blir det övertydligt. Frågan om kuvert är en sådan liten, men tydlig, värdemätare.

Första gången vi krävde att socialdemokraterna skulle sluta att ta kommunens kuvert för att använda dem för sin valpropaganda, blev svaret dels att de skulle sluta göra det, dels att de krävde egna kuvert som stämplades "oppositionskansliet". Men det är en omöjlighet.

Kommunen är en helhet. Det innebär en del saker. Majoriteten styr. De styr tjänstemännen och organisationen. De uttalar sig för kommunen och de har ansvaret för kommunen. Oppositionens roll är att utifrån sina partiståndpunkter komma med alternativa förslag, kritisera och utkräva ansvar.

Men kommunen kan aldrig i förhållande till tredje man, en örebroare, ett företag, en organisation, en myndighet, vara delad. När ett beslut är fattat är det majoriteten som fattade beslutet som för kommunens talan. Det kan aldrig vara så att majoriteten ena dagen skickar ett brev från kommunen och säger: "Nej - du får inte bygglov här." och oppositionen nästa dag skickar ett brev från samma kommun där de säger: "Vi vill att du ska få bygga här." För den som får breven blir det obegripligt.

Men det är just detta socialdemokraterna gjort. Till företagare i Örebro har de skickat propaganda där de säger att det kommunen gör är fel och att de har en annan (och bättre) politik. Det går fortfarande att hitta brevet på deras hemsida här om du söker på "företagarbrev Örebro". Och det är den rätten de menar sig ha. Det räcker med att läsa Björn Sundins blogg så går budskapet fram. Socialdemokraterna kräver rättigheter som ingen annan någonsin haft. Och han förringar de fel som de begått, det sannolikt brottsliga förfarandet som han och Lena Baastad bär ansvaret för. Det är inte bara illa. Det är så allvarligt att såväl Baastad som Sundin borde fundera över sin politiska framtid. Vi har nu ett lokalt parti som leds av personer som medvetet eller omedvetet för alla örebroare bakom ljuset, ledare som förringar sina egna fel och istället smutskastar motståndaren, ledare som inte verkar vilja ta till sig och rätta sina fel... I vilket annat sammanhang skulle detta accepteras? I vilket annat land skulle en sådan blogg som Sundins få stå opåtalad av en fri media med uppdrag att granska makthavare?

Örebro kommun har en tydlig policy om hur vi ska förfara med anställda som vi tror begått ett brott. Det handlar om polisanmälan. Därför måste kommunstyrelsen nu fatta beslut om att samma regler ska gälla alla. Vid nästa kommunstyrelsesammanträde kommer därför jag att begära att så sker. Först då kan vi få reda på om Lena Baastad och Björn Sundins agerande varit brottsligt, eller om de bara agerat omoraliskt och olämpligt.

Media: NA, ledarbloggen

Inga kommentarer: