Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-09-06

Mi(s)(s)lyckad kollektivtrafik

Det skulle bli så bra. Kompisarna Sundin och Karlsson hade upplägget klart för sig. Först skulle landstinget ta över all kollektivtrafik från kommunerna. Sen skulle Örebro kommun (olagligt?) kompensera de små länskommunerna och dessutom bygga ett nytt resecentrum. Och sen skulle de båda dela på ansvaret för flygplatsen. Så skulle örebroarna få betala mer igen, denna gång för flyget både genom kommunalskatten och landstingsskatten.

Men de hade glömt en sak. Demokrati förutsätter att man har antingen en tillräcklig majoritet, eller som i detta fall alla länets kommuner, med sig.

Landstingets socialdemokrater har aldrig behövt ta hänsyn till någon annan. De har styrt landstinget sedan demokratin infördes. Enbart detta faktum borde få många att fundera. Ibland blir det så övertydligt att det stora partiet tror sig kunna styra själv. Bara arbetarkommunen och länsorganisationen bestämt sig så blir det så. Men deras maktmonopol är på väg att brytas. Redan skakar det i grunderna. Kollektivtrafikfrågan är ytterligare ett tecken på detta.

Örebro kommuns socialdemokrater under ledning av Sundin och Baastad trodde uppenbarligen att de skulle kunna återuppta det styrsystem som fanns före 2006. Då var Örebro kommun en spegel av landstinget. Den lokala demokratin var mest ett irritationsmoment på vägen. När arbetarkommunen bestämt sig var ju allt klart. Många gånger klagade jag och andra på att besluten fattades utanför de officiella beslutsrummen, i korridoren på Rådhuset istället för i kommunstyrelsen, i slutna rum istället för i kommunfullmäktige. Nu är Björn Sundin på väg att göra samma sak igen. Åter stängs dörrarna. Åter härskar slutenhet. Åter tas besluten av kompisar, utan insyn av vare sig andra politiker eller örebroare.

Men Degerfors beslut visar också på något annat. Den visar på den svaga tilltron till Örebro Läns Landsting. Och den visar på den svaga tilltron till Örebro som regionhuvudstad.

Degerfors trodde inte på att landstinget skulle klara av att vara en regional kollektivtrafikmyndighet. Man var orolig för att man skulle få betala Örebros stadsbussar, utan att få något igen. Kanske var oron befogad. Men från Örebros håll fanns samma oro, fast motriktad. Min tilltro till den socialdemokratiska landstingsledningen är låg när det gäller regionalt samarbete. Jonas Karlsson utmärkte sig mest under sin tid som kommunalråd av att skapa konflikter mellan kommunerna i regionen, även när ledningarna kom från samma parti. Sedan, när han bytte bana till landstinget, verkade det mest som om han ville att Örebro skulle betala mer för allt. Med regeringens öppning för kommuner att köpa tilläggstrafik, fanns det i vart fall hos flera av oss i oppositionen en oro att landstinget bara skulle stå för en låg grundnivå för stadstrafiken och Örebro därefter skulle få betala resten dyrt. Örebroarna skulle alltså få betala två gånger.

Men Degerfors ifrågasättande av nyttan av Örebro som regionhuvudstad måste få många av oss att fundera. Under mina år som kommunstyrelseordförande försökte jag skapa goda relationer till övriga länskommuner. Det var inte helt enkelt. Politiska hänsyn kom emellan. Men det fanns undantag. Och arbetet gick framåt, även om det gick långsamt och inte tillräckligt långt. Men det finns en lång väg kvar att vandra. Vi måste kunna övertyga såväl Laxåbor som Hälleforsare, Lindesbergare och Degerforsare, att de tjänar på om Örebro går bra, växer och fungerar väl.

Kollektivtrafiken är en del av detta. Det som nu behövs är lyhörda politiker, såväl i landstinget som i kommunerna. som börjar om från början. Kan socialdemokraterna i landstinget övertyga oss såväl örebroare som degerforsare att de kommer att jobba för hela länets bästa, utan politiska förtecken och utan att låta någon betala för någon annan? Kommer de att kunna skapa förtroende för att de ska bygga en bättre, miljövänligare och mer tillväxtvänlig kollektivtrafik utan att slösa med skattebetalarnas pengar på egna profilprojekt? Det är knäckfrågorna som nu måste lösas. Då krävs mer demokrati, mer samtal och mindre uppgörelser mellan kompisar i slutna rum.

Media: SVT Tvärsnytt NA-ledare

Inga kommentarer: