Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-14

Bonus

Så hoppar då SEBs chefer av sina bonusar. Det är bra.
AMF-pensions ledning verkar vara mer splittrad. Det är inte bra, framförallt borde styrelsen som skapat ett bonussystem som ger ledningen mer pengar och pensionärerna mindre slippa få förnyat förtroende.

Åter kan jag peka på min syn på bonusar överhuvudtaget. De är en styggelse för bolagen, för ägarna, men inte minst för samhället. Bonusarna till ledningen har ibland samma betydelse som fortidens kungliga förläningar. Det är makthavarnas sätt att se till så att vissa undersåtar kommer upp i samma kategorier som man själv.

På det sättet är, eller borde, SEBs beslut vara ett steg i rätt riktning. Man tar bort bonusar och ser till så att det bara är den fasta lönen som bestäms. Det är bra. Och det spelar egentligen inte så stor roll om chefen tjänar 7 eller 9 mille. Men det är provocerande att öka lönen så mycket när alla konjunkturer viker.

Jag tycker regeringen, och finansministern, håller en rätt bra profil i denna fråga. Men man borde verkligen fundera över om det inte genom skattesystemet kunde gå att få bort bonusar överhuvudtaget.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det upp till bevis för hur trovärdiga sossarna är. Östros och Sahlin har varit mycket aggresiva mot regeringen. Nu sitter (s) själva med fingrarna i syltburken. Krävs inte Wanja Lundby-Wedins avgång har (s) noll i trovärdighet.

Larz Lundberg sa...

Rimliga bonusar kopplade till ett företags resultat kan vara en drivkälla om den utfaller lika till alla inom företaget. Det är tveksamt om banker och kapitalförvaltare/försäkringsbolag är de bästa av brancher för bonus-system.

Staffan Werme sa...

Det finns rätt många redovisningar som pekar på att bonusar inte alls styr företagens utveckling utan snarare premierar en generell utveckling. Om Kina behöver mer stål blir det bonus i stålindustrin, även om man inte gjort ett dyft. Om villapriserna stiger för att folk flyttar in till städerna blir det bonusar hos mäklarna. Om det tillförs mer pengar till kapitalmarknaden genom pensionssystemen får bankerna bonus. Men vem står egentligen bakom den utveckling som är grunden för bonusarna?

Det borde vara möjligt att skatta bonusar så de blir ointressanta. Hellre hög fast lön än bouns som inte styr.