Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-17

regionfråga

Vilken region ska Örebro tillhöra? Eller kanske: Vilken region ska Örebro leda?

Regeringens beslut i regionfrågan innebar att inga regioner formellt kommer att bildas förrän 2015. Däremot lever frågan i allra högsta grad i olika lokala församlingar.

För Örebro är det intressant hur både Mälarregionen formerar sig och hur Värmland och Dalarna väljer.

Värmland har just för tillfället valt att arbeta mot Västra Götalandsregionen. Men är en region från Stöllet till Falkenberg en reell möjlighet? Borde inte järnvägen mellan Stockholm och Oslo vara den naturliga framtida knytpunkten för en Svealandsregion?

På östra sidan Örebro formerar sig Västmanland och Södermanland kring Stockholm. Viljan att knyta sig till huvudstaden är enorm. Men kommer staten överhuvudtaget att acceptera att en så stor huvudstadsregion formeras? Riskerar det inte att bli en stat i staten där riksdagens nationella makt utmanas av riksdagsledamöterna från en region som är nästan halva Sverige befolkningsmässigt? I vart fall om Uppsala är med.

Och hur ställer sig i så fall Uppsala? Ska man vara med Dalarna och Gävle, eller söka sig mot Stockholm? Det senare vore ju det naturligaste - regionen är ju redan informellt bildad på arbetsmarknadsområdet. Men hur hanterar i så fall den regionen universiteten och sjukhusen?

Så vart ska då Örebro vända sig? Mot mälardalen? Bli den västra utlöparen av Stockholmsområdet? Redan idag pendlar hundratals människor dagligen till och från jobb inom området. Tillväxten kommer att finnas där. Utvecklingskraften också. Men samtidigt riskerar staden att bli den längst bort boende kusinen. Hur mycket av välståndet kommer att kunna sippra ner till oss+

Eller ska vi bli den klart lysande stjärnan i en region med Värmland och Dalarna? Porten in mot Mälardalen? Utvecklingsmotorn för Bergslagen och Svealand? Med ett universitet som utmanar de gamla, som utifrån en kraftposition söker samarbete med de andra lärosätena i regionen? Med de naturliga transportvägarna mellan Stockholm -Göteborg och Stockholm - Oslo gående inom kommunen? Med en unik natur och historia? Fast var finns utvecklingskraften i en sådan region? Hur kommer regeringen att ställa sig till denna Norrland-light sammanslutning?

Oavsett vilket alternativ som i framtiden kommer att beslutas om, är det nog tid att Örebro kommun höjer svansföringen i regionfrågan. Vi har alla möjligheter!

Inga kommentarer: