Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-19

Vem står upp för troheten?

Så får påven på skallen igen. Inte för det märkliga beslutet kring den våldtagna flickan. Nej - nu är det påvens kamp för att trohet i relaitoner är bättre än kondomer i arbetet mot HIV/AIDS.

Det ogillas. I Sverige hävdar såväl präster som politiker att påven är helt fel ute. Det är fel att lägga sig i människors livsstil. Den trohet som påven förespråkar är något förlegat, även inom kristendomen. Människor har rätt att göra vilka val de själva vill. Kyrkan har inte något speciellt ansvar för att vrida samhällsutvecklingen åt något annat håll än det rådande.

Visst kan man tycka mycket om påven. Men reaktionerna säger mer om vår egen tid och vårt eget sätt att se på saker och ting än mycket annat. Det toleranta samhället blir intolerant. De som slåss för öppenhet blir åsiktspoliser. Det finns bara plats för en åsikt i detta förment mångkulturella samhälle.

Jag gillar inte allt påven säger och gör. Men jag tycker det är bra att han lyfter fram andra dimensioner i frågor där svaret ofta bara är ett och ett enda. I detta fall troheten.

Har trohet någon plats i vårt samhälle? Eller har konsumtionssamhället spridits från prylar även till människor?

I ett samtal för ett antal år sedan sade en av debattörerna ungefär så här: Vi har omdefinierat ordet monogami. Vi är numera seriellt monogama. Vi har en partner åt gången, men monogamin är begränsad i tid. Vi byter när vi känner för det.

Sedan dess har utvecklingen fortsatt. Individens rättigheter blir allt mer individuella. Det är det egna valet, och endast det egna, som blir avgörande. Jag har rätt att göra det jag gör bara för att jag vill det. Något moraliskt imperativ som pekar på mer universella sanningar accepteras inte.

Vad innebär då detta? I bästa fall att vi som fria individer blir glada och starka och får många vänner, partners, bra sex i alla skeden av livet och berikar oss på alla plan.

Men ett annat utfall kan bli att människan blir något utbytbart. Duger inte partnern byter jag lika lätt som jag byter strumpor. Precis som jag struntar i strumpan med hål i kan jag också strunta i den utbytta partnern. Detta synsätt kommer att påverka flera av de grunder som byggt vårt samhälle. Framförallt är det frågan om människans värde som får sig en törn.

Man kan fundera över påvens uttalande även i det ljuset. Inte går det att hindra HIV/AIDS genom att förbjuda kondomer och tala om trohet. Men frågan om troheten är kanske en av de frågor som är livsavgörande för det samhället som bygger på människans oädliga och lika värde.

Läser man Bibeln och Gamla Testamentet, har man en rätt fascinerande berättelse om trohet. Om en Gud som lovar ett folk sin trohet. Om en Gud som inte sviker, trots alla de felsteg som detta folk gör. Om en Gud som låter kärlek och trohet vara den röda tråden genom generationer.

Men vem bryr sig om trohet idag? Vem vågar?

Påven...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det är extremt upprörande att du kan försvara en man som påstår att kondomer ökar spridningen av AIDS och HIV. Och vad är det för bra saker han säger om trohet egentligen - gillar han homsexuell trohet? Nej! Gillar han heterosexuell trohet innan äktenskapet? Nej!

Du borde veta bättre!

Anonym sa...

Kul att någon vågar diskutera lite rakt på sak. Folk, i Sverige, verkar bara älska att häckla religiösa människor och deras tro på något större. Särskilt Birgitta Ohlsson – hon lär få fler kryss än någonsin i nästa val. Dyrköpta kryss dock…