Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-24

LO-skandalen

LO chefens roll som pensionsbeviljare i bland annat AMF är tydligen bara toppen på ett isberg. Enligt Aktuellt i går har andra i LO-toppen beviljat bonusar och pensioner till chefer i andra bolag där LO är representerat. Men AMF pensionen sticker ut på grund av sin storlek.

Men Lundby-Wedins bortförklaringar slår det mesta. Det finns inget som bär åt något håll.

Om hon varit lurad, tillsammans med andra i styrelsen, borde ansvariga ställas till svars. Frågan är om det inte är trolöshet mot huvudman och därmed brottsligt. Men något sådant kommer inte att ske, eftersom styrelsen informerats.

Om hon inte förstått finns bara ett alternativ. Det är bara att avgå från styrelserna. Men det sätter ju i så fall hennes lämplighet som ledare överhuvudtaget i centrum. Om man inte förstår hur ett pensionsavtal ser ut, hur kan man då leda LO?

Om hon förstått och accepterat, vilket är det troliga, måste hon först och främst fråga sig om hon kan fortsätta vara LOs chef. Företräder hon medlemmarna? Vilket är hennes uppdrag?

Det mest bekymmersamma med detta är nog ändå inte Lundby-Wedin som person, utan det sammanhang där hon verkar. LO är minst lika mycket en partipolitisk organisation som en arbetstagarorganisation. Vikten av att hålla banden med socialdemokratin starka skymmer ofta både det centrala uppdraget och den personliga integriteten.

Lundby-Wedin är alltid en "god" företrädare för socialdemokratin. Hennes olika skarpa uttalanden kring bonusar har haft en klar politisk agenda. Det hon inte förstått är att om man ger sig in i den leken måste man inse lekens alla sidor. Den totala granskningen är en av dem. Ingen människa är perfekt, men när man tar kraftig ställning för eller mot, måste alla politiker inse att den egna vandeln betyder något.

Svensk politik och svensk arbetsmarknad, men framförallt de svenska arbetstagarna, skulle tjäna otroligt mycket på om banden mellan LO och socialdemokratin klipptes av. Då skulle vi också slippa LO-chefer som kör en politisk agenda offentligt och en annan bakom halvslutna styrelsedörrar.

Inga kommentarer: