Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-02

Nytt läge

På riksplanet skiljer det nu mycket lite mellan blocken. Socialdemokraterna tappar kontinuerligt i stöd och är snart nere på samma nivåer som förra valet. Förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen.

De två stora partiernas ledare har tidigare haft ungefär samma stöd. Nu har Fredrik Reinfeldt ryckt ifrån Mona Sahlin. Många fler inser idag att Reinfeldt är en bättre ledare än Sahlin.

Vad innebär detta för Örebro? Allt talar idag för att den fempartikoalition som styr kommer att få förnyat förtroende. Följer man rikssiffrorna är det inget tal om att det kommer att bli fallet. Men i Örebro är flera av koalitionens partier starkare än nationellt. Det innebär ett än starkare läge.

Ytterligare en mandatperiod med koalitionen skulle innebära en styrka för demokratin och en möjlighet för Örebro. De förändringar som skett, med ett ökat medborgarfokus, med en tydlighet i kommunens uppdrag och mål och med en majoritet som vet vad den vill och gör det man fått uppdrag för, behöver ytterligare ett antal år på sig för att sätta sig. Demokratin vinner på om det visar sig att ett parti inte kan abonnera på makten, och att administrationen därmed blir mindre uppfostrad i ett sätt att tänka, d.v.s. mer neutralt demokratiskt.

För demokratin och örebroarna vore detta det bästa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Folkpartiet fick 2,5 procent i senaste SCB-mätningen i Örebro?

Anonym sa...

Att hela tiden prata om att socialdemokraterna abbonerat på makten innebär väl att Werme tycker maktskiften för maktskiftens skull är bra. Tyvärr verkar ju inte medborgarna ha hörsammat den apellen. De verkar ju rösta på det de tycker verkar bra för Örebro och Sverige. I Örebro röstade ju människor fram en lösning med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Sedan valde Fredrik Persson att samarbete med moderaterna. Undrar just hur disksussionerna om kärnkraften går i fikarummet på Rådhuset? Ska vi bryta uran i Vintrosa eller inte?

Anonym sa...

Håller med dig Staffan! Visst jobbar vi för fortsatt styre i Örebro kommun och med målet att i valet 2010 även vinna landstinget. Jag är övertygad om att vi kan göra det.

Anonym sa...

Staffan, du gillar ju att räkna.
Det här är vad SCB:s partisympatiundersökning visade i november 2008. Vad har hänt som förbättrat högerkoalitionens siffror i Örebro län?

+ c: 6,8%
+ fp: 2,5
+ m: 21,5
+ kd: 3,1
+ mp: 4,9
= 38,8%

Staffan Werme sa...

Kan bara konstatera två saker: SCB är inte trovärdigt ens på länsnivå - för få intervjuade. Och i Örebro kommun - då måste man räkna ordentligt.

Det finns i dagsläget mycket lite som talar för ett maktskifte i Örebro. Koalitionen gör ett bra jobb. Det märker fler och fler av örebroarna.