Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-24

Kristider

Idag har kommunstyrelsen i Örebro tagit ett par av de första besluten i en troligtvis lång serie av beslut för att vi ska hantera den ekonomiska nedgången så bra som möjligt. Det handlar om ett anställningsstopp och ett beslut för att öka personalrörligheten.

Samtidigt redovisar programnämnd Social Välfärd flera åtgärder på drygt 80 miljoner kronor. Alla besluten är svåra men nödvändiga för att värna den välfärd som vi alla menar är kommunens huvuduppgift.

I början av mars redovisade programnämnd Barn och utbildning ett förslag om att lägga ner Rudbecksskolan. Tufft men också det nödvändigt.

Programnämnd Samhällsbyggnad arbetar med ett stort antal generella uppdrag som kommer att redovisas de kommande veckorna.

Är det roligt? Knappast. Det hade varit mycket bättre om konjunkturnedgången hade varit lugn och stilla som alla trodde för ett år sedan.

Är det nödvändigt? Absolut! Det finns inget alternativ. Man kan tycka att det är trist att pengarna styr så mycket, men alternativet - en kommunal ekonomi i obalans - är värre. Vi vet hur det gick på 90-talet och i början av 2000-talet. Nödstopp och uppsägningar trots hyfsade eller goda konjunkturer.

Hur reagerar oppositionen? Än så länge är det blandat. Viss kritik mot förslaget om Rudbecksskolan. Allmänt hållen kritik efter förslagen från Social Välfärd. Acceptans av anställningsstoppet.

I svåra tider prövas såväl majoritet som opposition. Vi i kommunledningen har hittills redovisat många svåra förslag. Det kommer att komma fler. Vi har visat att vi är regeringsdugliga både i goda och svåra tider.

Nu prövas också oppositionen. De står inför ett tydligt vägval. Ansvar eller populism. Samförstånd eller konflikt.

För örebroarnas skull får vi hoppas att partipolitiken får vika för ansvaret.

Inga kommentarer: