Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-03-09

Västergruppen

I förra veckan lämnade oppositionen den så kallade Västergruppen. Gruppen har som uppdrag att ta fram förslag för att utveckla västra Örebro stad i ett läge när merparten av utvecklingen automatiskt ligger på öster.

Det har funnits ett förslag där alla partier varit eniga om att kommunen ska arbeta för olika former av förnyelse av väster. Enigheten har inte varit total. Det finns skillnader kring tankar kring exempelvis Varbergaskogen eller bussgatan mellan Varberga och Oxhagen. Men i huvudsak har man varit överens.

Nu väljer plötsligt oppositionen att lämna samarbetet. Varför? För att det kommit ett antal idéer som man inte ställer upp på? För att gruppen blivit partipolitisk? För att man inte velat göra något.

Så är det inte.

Istället är den stora skillnaden att kommunledningen vill arbeta enligt de antagna demokratiska och genomsynliga riktlinjer som borde gälla allt kommunalt arbete. Skillnaden kan enkelt uttryckas som att vi vill arbeta tillsammans med och genom alla kommunala nämnder och ge deras ledamöter möjlighet att vara med och påverka och därmed också ge örebroarna möjlighet att vara med. Oppositionen vill gå utanför detta. De vill att gruppen (eller ett kommunalråd...) ska kunna peka med hela handen och tvinga igenom gruppens förslag direkt i förvaltningarna, utan att nämnder och medborgare ska få vara med och tycka.

När vi tillträdde pekade vi på att vi ville arbeta öppet, ärligt och tydligt. Just tydligheten i skillnaden mellan vår öppenhet och oppositionens slutenhet har sällan varit mer tydlig än efter västeravhoppet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg detta på sossarna i Örebros hemsida:
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Orebro/Hem1/Orebros-nyheter/Kommunledningen-sviker-de-boende-pa-Vaster/

Där fanns också en intervju med Peter Dahlgren om det upplösta samarbetet:

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Orebro/Hem1/Orebros-nyheter/Varfor-brot-Vastersamarbetet-samman/

Anonym sa...

Staffan Werme (FP) skarvar ordentligt i sitt inlägg runt Västerarbetet i Örebro. Låt mig tydliggöra några saker:

1) Det var socialdmeokraterna som lyckades få till en grupp för utvecklingen av de västra stadsdelarna. Innan det hade högerkoalitionen i Örebro bara ägnat sig att stoppa alla utvecklingen på Väster: stopp för Friidrottshall, stopp för företagsetasbleringar, stopp för ny stadspark i Varbergaskogen

2) Först hände ingenting, sedan hände ingenting. Sedan började högerkoalitionen från ruta noll. Vi köpte det för att Väster är viktigare än politiska poäng.

3) Under snart två år har högerkoalitionen plus socialdemokraterna och vänsterpartiet arbetat för att hitta ett gemensamt program under ledning av ÖBO:s vice VD Roger Rådström. För en månad sedan skulle alla träffas och diskutera en strategisk handlingsplan. Ett dokument som högerkoalitionen jobbat fram med tjänstemännen på ÖBO, men som också V och S fick tycka till om. Vi trodde vi skulle komma överens om det dokumentet.

4) S och V lämnade sina detaljförändringar på dokumentet för mer än en månad sedan. Vi krävde bland annat att dokumentet skulle gå på remiss till föreningar, partier och boende på väster. Centerpartiet lämnade synpunkter för några veckor sedan. Resten av partierna ville ha lite mer tid på sig.

5) Vi skulle träffas 5 mars 13.30 igen. Då skulle vi gå igenom alla synpunkter i vår parlamentariska grupp (självklart skulle berörda tjänstemän vara med).

6) Mindre än ett dygn innan mötet får jag ett e-post (4/3 kl 14.28) från Fredrik Persson (MP) där han bifogar högerkoalitionens "slutgiltiga" version av Västerprogram. Var tog den parlamentariska gruppen vägen.

7) Jag får också reda på via media att Högerkoalitionen kallat till presskonferens kl 12.30 den 5/3. Alltså en timme innan vi ska träffas för att stämma av synpunkter på det dokument som vi jobbat med minst 1,5 år.

8) Högerkoalitionens slutgiltiga dokument har egentligen bara kvar rubrikerna från det dokument vi alla jobbat tillsammans med. Det är något helt nytt, och dessutom helt luddigt därför att alla tydliga uppdrag försvunnit.

Högerkoalitionen har agerat både oförskömt och oansvarigt. För nu har vi tappat två år i arbetet på Väster. Vi är tillbaka till den där omstarten för ett par år sedan. Oförskämt är det att helt ignorera en process som vi haft tillsammans med ett gemensamt slutmål.

Att skicka ett slitgiltigt dokument mindre än 24 timmar innan vårt parlamentariska möte och dessutom ha mage att ha en presskonferens om det en timme innan Västergruppen möte bara riktigt dåligt politiskt ledarskap. Det visar att det öppna ledarskap Staffan Werme pratar om stannat i deras politiska pamfletter. I verkligheten sköts Örebro kommun på ett slutet sätt. I alla fall har Västerprocessen visat att Högerkoalitionen inte går att lita på.

Tyvärr eftersom vi som bor på Väster hade hoppats på mer. Vi hade hoppats på en långsiktig politik över blockgränserna. Nu presenterar Högerkoalitionen sitt snömos. En urvattnad produkt som riskerar bli en hyllvärmare. En pappaerstiger som inte håller över nästa val.

Staffan Werme sa...

Jag har läst både det första och det andra dokumentet. Kan konstatera att den största skillnaden är att i det första dokumentet tog Västergruppen över hela kommunens beslutsapparat, medan det andra använder kommunens demokratiska organisation.

Men det var precis så som (s) agerade före valet. För att ta deras exempel: Varbergaskogen, beslutet togs över alla nämnders och medborgares huvuden. Friidrottshallen, samma sak där. Men vilka arbetsplatser som de föreslog är något som jag måste få veta mer om...