Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-09-29

Chefskap

Pratade idag med och till 17 nya chefer i Örebro kommun. Olika typer av enhetschefer mestadels.

Chefskap är viktigt. En bra chef gör ofta skillnaden på om en verksamhet fungerar bra eller sämre. En bra chef kan utveckla både personal och verksamhet. En bra chef ser till vilka verksamheten är till för och söker nå de mål som ställts upp. En bra chef arbetar utifrån givna förutsättningar och gör det bästa av dem, även om de inte är optimala. En bra chef vågar förändra. En bra chef kan göra fel, men gör inte om samma fel två gånger.

I ett tidigare arbete i en annan organisation arbetade jag med chefskapet i den organisationen. En mindre grupp hade fått uppdraget att genomlysa organisationens framtida förutsättningar. Vi kom fram till att framgång i princip bygger på att man hittar en chef som är rätt; rätt person på rätt plats i rätt tid. Missar ett eller fler av dessa kriterier fungerar det inte.

Det innebär att det ofta handlar om tillfälligheter när man hittar helt rätt chef. Risken att man är rätt person, men kanske på fel tid - man ligger före, eller efter, organisationen, är stor. Risken att man är rätt person, men på fel plats, med fel ledarstil eller fel organisationsfilosofi, är också en del. Som ett par exempel.

Därför gäller det att ha en bra organisation som kan stötta de chefer som inte har alla tre rätt. Om det inte är 3,0, utan kanske 2,3 gäller det att stötta så det som fattas syns så lite som möjligt.

Örebro kommun har enligt min mening under lång tid nedvärderat chefskapet. Det har funnits en politisk dimension i detta. Chefen skulle bara vara en av arbetslaget, gruppen. Det har inte varit fint att sticka ut. Det har heller inte varit fint att pröva nytt.

Nu har vi ändrat på det. Örebro kommun måste än mer i framtiden karaktäriseras av att vi har Sveriges bästa chefer. Bara genom det kan vi utveckla både verksamhet och personal för att möta framtidens behov. För örebroarnas skull.

Inga kommentarer: