Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-09-17

Örebro är mer än Örebro

I dagens Nerikes Allehanda kan man läsa om att Posten förhoppningsvis lägger sitt nya centrallager i Hallsberg. Det är bra för Hallsberg. Och för Örebro.

Örebro är, eller borde snarare vare, mer än Örebro. Alldeles för mycket tid och resurser har tidigare slösats bort när våra kommuner konkurrerat med varandra om företag och arbetsplatser. Det är inte bra. Den tiden måste vara över!

Örebro stad kommer under lång tid att vara motorn i den region som formas kring staden. Här finns arbetena. Här finns shoppingen och kulturen. Här skapas Sveriges nya toppuniversitet. Här finns människorna. Det är här merparten av utvecklingen sker. Med detta kunde man nöja sig. Örebro skulle fortsätta att utvecklas. Till viss del skulle utvecklingen ske på bekostnad av den övriga regionen. En fjärdedel av alla nya örebroare kommer från övriga länet.

Jag menar att det nu är dags att ta ett nytt steg. Örebro måste bli en tydligare ledare för en starkare Örebroregion. Men detta ledarskap ska ske med, inte på bekostnad av, andra kommuner. Det spelar ingen roll om ett företag etableras i Lindesberg, Kumla eller Hallsberg. Det är bra för regionen och därmed bra för Örebro. Nya bostadsområden skulle säkert kunna planeras längs med järnvägen för att lätt skapa möjligheter till miljöanpassad pendeltrafik. Då är kommungränsen bara en administrativ linje utan större mening.

Vi i Örebro ska fortsätta med vårt arbete att göra Örebro bäst. Bäst på att jobba med vårt universitet. Bäst på att skapa nya arbeten i ett växande näringsliv. Bäst på god bostadsmiljö. Bäst på att klimatanpassa staden. Bäst på ett rikt kulturliv för boende och besökande. Det borde inte finnas något annat mål än att bli bästa stad bland våra jämlikar. Denna politik kommer att vara bra också för Lekeberg, Karlskoga och Nora.

Samtidigt måste vi söka vägar för att finna vår nya större region. Regeringen har varit tydlig i att inget i regionfrågan kommer att ske före valet 2014. Det ger oss en stor möjlighet att ta ledarskapet i det regionsamarbete som kommer att komma. Vi kan ha olika syn på om större regioner är bra eller ej. Sannolikheten för att en regionförstoring ändå kommer är mycket stor. Här är vårt läge som balanspunkt mellan Stockholm och Oslo tyngdpunkten. En ny, större Örebroregion kan sträcka sig såväl västerut som österut. Kring detta måste mer arbete göras. Här kan fler bloggar skrivas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utom för oss i Lindesberg va? För vårt sjukhus ville du ju lägga ner!

Staffan Werme sa...

Den som inte vågar ta i de svåra frågorna är ingen bra politiker. Lindesberg kan inte överleva på sitt sjukhus. När äldreutmaningen smäller på om fem-tio år kommer mycket att behöva omprövas. Så: Lindesberg måste få ett levande och växande näringsliv. Då kan sjukvården, mest primärvård men även viss kompletterande slutenvård (ursäkta svårspråket) finnas kvar till glädje för lindesbergarna även i framtiden. Och vi kan se till så fler bosätter sig i det vackra Linde trots att man jobbar i Örebro (och ibland tvärsom):)