Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-09-30

Hierarkisk parti(s)truktur

Läser om en socialdemokratisk bloggare på Tvärsnytts hemsida. Hon berättar att partiorganisationen kontinuerligt ber henne att blogga om olika saker. Citat: "-Jag har fått direkta order nästan om att 'idag ska du blogga om det här'."

Jag blir förvånad över att det finns så hierarkiska strukturer i ett parti. Bloggen är, trodde jag, en förhållandevis fri zon, en zon för den enskilda bloggaren. Men inom s-partiet verkar det inte vara ett undantag att ledningen väljer att försöka påtvinga enskilda bloggare, förtroendevalda, vad man ska skriva och tycka.

Olika partier har olika partistrukturer. Jag tror att även om jag ofta tyckt att partiledningen bestämmer för mycket över för mycket är den hierarkiska strukturen i Folkpartiet ingenting mot vad den är i en del andra partier, framförallt i jämförelse med socialdemokratin. Det är så fascinerande att se hur ställningstaganden som görs i det partiets högsta ledning, snabbt förs ner i organisationen för att omfattas av alla talesmän, även när det nya ställningstagandet går på tvärs mot det som man tidigare tyckt. Den förändrade skolpolitiken är ett lysande exempel på detta.

Visst kan man tycka att detta är ett problem som bara berör socialdemokraterna och att de får hantera det som de vill. Men det riskerar att bli ett problem för alla politiska partier. Allmänheten tror alldeles för ofta(?) att medlemskap i ett politiskt parti innebär att man ska tycka precis som partiprogrammet. Jag brukar säga att inte ens en partiledare i alls stycken tycker som partiprogrammet, och att det finns en frihet att tycka och tänka fritt inom partierna, men att det gäller att känna samhörighet med den ideologiska grunden för partiet.

Men om det är som citatet säger: "-Jag har fått direkta order nästan om att 'idag ska du blogga om det här'." börjar jag fundera. Är partisystemet i vissa partier fortfarande så hierarkiskt, kollektivistiskt och ålderdomligt? Vem kommer i framtiden egentligen vilja vara medlem i ett sådant parti?

5 kommentarer:

Anna Rosmark sa...

Tänk vad spännande det kan bli när en mening rycks ur sitt sammanhang...
Om du hade läst min blogg så hade du sett bevis på att jag inte alls är beordrad att göra någonting. Jag skriver exakt om det jag vill men anser att det är viktigt att medborgarna vet vad ett parti står för och att politiker är samspelta och konsekventa. Bloggtipsen vi får är, precis som i alla andra politiska forum, ett sätt att skapa opinion.

Anonym sa...

Staffan, tycker att du verkar mer och mer desperat. Inse att Ni för en impopulär politik i Örebro som inte funkar. Ni misslyckas med att skapa jobb, ni panikspar på skolor mm. Men håll ur för ni är snart bortröstade

Staffan Werme sa...

Anna: OK. Hoppas det är som du skriver och inte som TV. Vet väl att media inte alltid är sanning...

Det finns ändå en skillnad. Visst händer det att vi som parti ibland får förslag på ämnen som vi ska skriva insändare om. Men hittills har i vart fall aldrig jag fått ens ett tips från partiet centralt om vad jag ska blogga om.

Samtidigt är det så att utifrån ett partiperspektiv så är det nog effektivast att få alla att skriva likartat. Masseffekten är betydelsefull.

Men frågan är vad det får för långsiktiga konsekvenser för partierna och partiernas framtida eventuella medlemmar. Hur långt kan "tipsandet" gå innan det blir "order".

Anonym sa...

Folkpartiet förser sina politiker med stomartiklar och stominsändare som åker runt i landets tidningar. Partimegafoni kallas sådant. Man standardiserar och styr budskapet, så att det blir som man vill. Fp om några är mediefästa. Så blir det i ett parti som har svårt med sin förankring.

Anonym sa...

Alltid lika roligt när du gör något försök till att kasta skit på oppositionen! Er politik är extremt misslyckad och jag är inte ensam om att vara förbannad för att jobben inte räcker till eller för att ni skär ned på våra skolor! När detta sker blir det ju då extra motiverat att lägga ut 12 miljoner kronor på firandet utav en död kung !