Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-05-04

Bättre näringslivsklimat i Örebro

Så kommer då Svenskt Näringslivs ranking av kommunerna. För Örebro är det både glädjande och utmanande läsning. Klättringen uppåt fortsätter. Sedan koalitionen tog över har Örebro klättrat 52 platser. Årets uppgång är kraftiga 41 platser. Vi börjar få upp farten.

Det finns många skäl till klättringen från det moras socialdemokraterna försatte Örebro i under sina sista år vid makten. Det huvudsakliga skälet är att vi har en annan syn på företagande och tillväxt än vad vänsteroppositionen har. Vi är för friskolor. De är emot. Vi är för alternativa utförare i äldreomsorg. De är emot. Vi är för utmaningsrätt. De är emot. Vi är för entreprenader. De är emot. Vi vill sälja delar av ÖBO. De är emot. De till och med utmålar privata hyresvärdar som allmänt dåliga. Vi är för Lagen om Valfrihetssystem. De är emot. Vi ser försörjningsstöd som en del av arbetslinjen och flyttar hanteringen till Vuxenutbildning och arbetsmarknad. De är emot.

Vi har skapat en långsiktigt stabil ekonomi. De har år av underskott. Vi har skapat en stabil politisk majoritet. De har en historik av regeringskriser. Vi vill effektivisera och rationalisera den kommunala förvaltningen. De är emot.

Vi har investerat oss genom krisen, skapat arbeten när den globala krisen var som värst. Vi har sett Örebro växa med tusentals nya örebroare. Vi samarbetar med resten av länet och regionen, oavsett partifärger på kommunledningar. Vi samarbetar med universitet och har aktivt bidragit för att få hit läkarutbildningen.

Bara några exempel...

Men det finns många utmaningar. Den första är att förbättra servicen och uppfylla servicegarantierna med råge. Den andra är att bli bättre på upphandling. Den tredje är att skapa en ännu öppnare kommun, öppnare för fler utförare av skattefinansierade tjänster. Den fjärde är att arbeta än mer aktivt med LOV-lagen. Den femte är att se över kommunens bolag.

Det finns rätt mycket att göra för oss nästa mandatperiod också. För inte vill väl örebroarna ha tillbaka det parti som en gång gjorde så att Örebro hamnade i gärdsgårdsserien i näringslivsklimatsserien? Det vore illa, för arbetstillfällen, för kommunens ekonomi, för välfärden och inte minst - för företagarna.

Inga kommentarer: