Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-05-19

Nyanställningar

Läser just på Tvärsnytts hemsida att teknikföretagen i länet nu behöver börja anställa igen. Ännu en positiv nyhet för Örebro.

När jag går på stan och stöter på örebroare är de signaler jag får nästan alltid positiva:

-Vad fin staden har blivit!
-Det händer så mycket i Örebro!
-Det är en annan känsla i staden idag än vad det någonsin varit!
-Vilket jättebra jobb du och ni gjort!

Som politiker är det ibland svårt att veta om de insatser man gör leder rätt. Ledtiderna är så långa. Skolan förändrar man inte på ett år. Det tar kanske 15 år innan man vet om en skolförändring varit riktig. Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten är också en verksamhet som man inte ser om de åtgärder man sätter in fungerar och verkar på det sätt man vill förrän om många år.

Men andra saker har snabbare genomslagskraft. Cityombyggnadens positiva effekter ser vi redan. Vår satsning tillsammans med universitetet skapar en fantastisk grund för en bättre och växande stad. Det kan vi se redan idag. Vår satsning på arbetsmarknadsåtgärder genom världskrisen har skapat en bättre lokal arbetsmarknad än vad fallet annars varit.

På samma sätt är det med regeringens arbete. De flesta förändringar de genomfört har långa ledtider. Men andra har kortare. Finanspolitiska rådets betyg på regeringen är gott. Sverige har klarat krisen bättre än de flesta andra i Europa. Och nu kommer jobben!

Örebro har alla förutsättningar som krävs för att växa och bli ännu bättre. Vi har lagt en stabil grund. Nu är det dags att börja bygga!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vore bra om kommunen (och staten) kunde anställa mer personal också, och inte bara förlita sig på att näringslivet dvs. företagen ska anställa mer personal. Det borde väl finnas behov av mer personal i kommunen, både inom vården, skolan, omsorgen eller inom administration, kultur, bibliotek, arkiv m.m. Varje person som anställs blir en person mindre arbetslös.

Staffan Werme sa...

Vare sig stat eller kommun ska i första hand vara en myndighet för att anställa så många som möjligt. Vårt uppdrag är att leverera så god välfärd som möjligt till så många som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Det är viktigt som politiker att vara medveten om att vi inte har några pengar, alla pengar vi hanterar är skattebetalarnas. Så både på kort och lång sikt måste vi värna välfärden, skolan, vården, omsorgerna. Inte anställa maximalt antal personer. En sådan politik riskerar välfärden.

Idrottsförälder sa...

Du har rätt Staffan. Örebro har blivit en mycket bättre stad under mandatperioden. Jag hoppas att ni under nästa mandatperiod kan prioritera två viktiga frågor som berör extremt många familjer i Örebro:

1. Kommunalskatten, nästan lika hög som en illröd norrländsk inlandskommun med litet skatteunderlag. Det måste gå att komma mer till Västerås nivå minst.

2. Idrottsarenor, ni gör mycket bra på det området. Eyravallen, Vinterstadion, ny friidrottshall mm mm. Men samtidigt förfaller många elljusspår, motionsspår, friluftsleder och mindre "näridrottsplatser". Jag vill se en bredare satsning på motionsidrottsplatser i nästa mandatperiod. Karlslundsskogen och Markaskogen behöver rustas upp, likaså Kilsbergens leder och skidspår. Jag tror du vinner många fler röster på mer resurser till motionsidrottens spår/leder än på dyra naturrum.

Lycka till i valet. Jag håller tummarna.

Anonym sa...

Men är det verkligen bättre att låta folk arbeta gratis istället för att bli anställd? Arbetspraktik och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder är bara konstgjord andning som sällan ger riktiga jobb. Det kostar också en väldigt massa för skattebetalarna att de i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ska gå på socialen eller a-kassa i försörjning än få en lön och betala skatt.

Anonym sa...

Dessutom så är det väl för få anställda inom de flesta kommunala verksamheter (dvs. blivit färre antal anställda istället för tvärtemot), och att inte kunna ge tillräckligt god service, vård, undervisning m.m. är inte heller bra.

Staffan Werme sa...

Ser man på de öppna jämförelser som organisationen Sveriges Kommuner och Landsting gör, så är det sällan någon samstämmighet att de kommuner som har högst kostnader också har bäst kvalitet. Istället är det andra faktorer som spelar in.

Örebro har höga kostnader för flera av de tjänster vi utför, men inte hög kvalitet. Vi har börjat att ändra på det men det är lång väg kvar.

Och ja - jag tror att vi ska göra mer för det enkla idrottandet, som löpning.

Anonym sa...

Antalet anställda i förhållande till antalet invånare måste ändå vara ett viktigt instrument för om den kommunala verksamheten är bra eller ej. Visst så kan man ha mer kvalitetsarbete, men två personer gör oftast ett bättre jobb än en.Tycker bara att det är synd med alla dessa gratisjobbare dvs. praktikanter m.f.l. inom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är inte kul att behöva "jobba" för a-kassa eller socialbidrag, blir inte billigt för kommunerna heller.

Anonym sa...

Visst lönekostnaden m.m. försvinner med praktikanter m.f.l. gratisjobbare, men a-kassa och socialbidrag m.m. kostar också för kommuner och staten. Dessutom tycker jag det är fel att låta folk arbeta för socialbidrag eller a-kassa. Jag var arbetslös under 1990-talet så jag vet hur det är (både fattigt och ibland känns det kränkande)Fick aldrig något riktigt jobb efter olika kurser, projekt m.m.