Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-05-17

PS och LS

Livet är olika. IBland gör man det ena. Ibland det andra. Det ena kanske är viktigare än det andra. Eller...

Idag är det partistyrelse, PS. Diskussion om allmänpolitik, stort och smått... Vi ska fatta en del beslut idag som kan vara vägledande för partiet både i år och kommande år. Det är viktigt.

I går hade jag LS. Lammsläpp. Hela helgen har jag klippt får, lammens mammor, tackorna. Det borde gjorts innan de lammade, men det var ju så kallt. Så nu föll fällarna för saxen. Efter det släppte vi dem på första sommarbetet. Så småningom ska de få beta både äng och skog.

Är det viktigt, eller?

Våra får är av lantrastyp, värmländska skogsfår. En del av den genetiska mångfalden. Kanske är det någon av deras gener som i framtiden är viktiga för människan. En bredare genetisk bas är viktig på många sätt, inte bara för de 200 vargarna (som borde vara betydligt fler).

Våra får betar på ängar som inte konstgödslas eller sprutas. De går i skogen och håller hyfsat rent. Förhoppningen är att de ska vara redskap för en större biologisk mångfald i den lilla skalan. I ladan häckar ladusvalan. I aspskogen ropar göktytan. På de fuktigare delarna växer orkideer och pyrola av sorter jag inte kan. Så småningom blir de kanske fler, och kanske av olika sorter.

Den biologiska mångfalden är hotad, globalt och lokalt. Arter försvinner i rask takt. Det moderna jordbruket är en av de största bekymren i Sverige. I jordbrukslandskapet hotas mängder av fåglar, grodor, växter. Även om mina får är få och markerna små så kanske de kan bidra litegranna till att ändra detta.

PS är viktigt. Men frågan är om inte LS är lika viktigt.

Inga kommentarer: