Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-10-30

Åter till socialismen...

Socialdemokraterna i Örebro ska starta två bolag. Ett byggbolag och ett utvecklingsbolag. Syftet är att klara av ungdomsarbetslösheten. Tankarna kommer från Södertälje, dit kommunledningen åkt för studiebesök. Studiebesök som var så viktiga att kommunstyrelsens ordförande prioriterade bort närvaron då kommunens allvarliga ekonomiska läge diskuterades på kommunstyrelsen.

Det är oklokt att som högst ansvariga ekonomiska politiker prioritera bort det kommunstyrelsesammanträde där redovisningen av det ekonomiska läget sker. Det sänder många felaktiga signaler. Dels att kommunledningen inte bryr sig om det ekonomiska läget och inte tar så allvarligt på ekonomin. Dels att samma kommunledning inte bryr sig om en diskussion med oppositionen. Det finns inget intresse att ens på de ordinarie tillfällena med kommunstyrelsen diskutera öppet och tillsammans försöka analysera vad som sker och vad som kan göras. Det är illa.

Istället prioriterar den socialdemokratiska kommunledningen studieresor för att få reda på hur Örebro ska bli mer socialistiskt.

Nu ska alltså två bolag bildas. Båda bolagen ska vara kommunalt ägda, men kanske ha privata intressenter inblandade. Men kommunen kommer att ha ett avgörande inflytande och stå som ekonomisk garant för bolagen. Om man ska bilda sådana bolag måste det finnas skäl. Och skälet är: Få ner ungdomsarbetslösheten.

Frågan är om det är rätt väg att gå. På något sätt.

Är Södertälje överhuvudtaget något bra exempel på att ha lyckats med arbetslöshetsbekämpning?  Så här skriver Länstidningen i Södertälje den 13 oktober: Arbetslösheten sjunker - Men inte i Södertälje! Är det därför socialdemokraterna åker dit? I så fall borde väl man åka för att se vad man inte ska göra? Men tyvärr är det tvärs om. Så vad ska man lära? Och varför?

De bolag som nu etableras kommer att belastas av flera problem.

1) De blir sannolikt konkurrenssnedvridande. Om kommunen blir majoritetsägare eller ekonomisk garant, kommer bolaget att ha sådana ekonomiska muskler att ingen annan aktör kan spela på samma villkor. Det kommer att innebära att ett redan svagt lokalt näringsliv blir ännu svagare.

2) Om ÖBO och Örebro Porten får i uppdrag att finansiera satsningarna, kommer det att slå mot bolagens resultat. För Örebro Portens del innebär det att pengar som annars skulle gått till kommunen går till annat. Från vård och skola till osäkra bolagssatsningar.

3) För ÖBOs del innebär det att ÖBOs hyresgäster får betala socialdemokraternas satsningar på bolag för att minska arbetslösheten. Men det är fullständigt fel. Kommunala bostadsbolag får inte och ska inte agera finansiärer till kommunala arbetsmarknadsåtgärder. Det hade varit renhårigare att sossarna tagit ut mer pengar ur ÖBO genom krav på vinster och sedan använt dem i dessa satsningar. Hur många tiotals miljoner det handlar om per år vet ännu ingen, men det blir sannolikt rätt många!

4) När man lägger verksamhet i bolag försvinner det demokratiska tydliga inflytandet, och möjligheterna att granska verksamheterna öppet och offentligt försvagas. Istället blir det enskilda politiker och tjänstemän som styr utan vare sig offentlighet och öppenhet. Vi kan se det redan nu, när Lena Baastad, Björn Sundin och Staffan Isling styr och ställer i och med Örebro Porten utan någon form av offentlighet. Hur blir det i de nya bolagen? Var finns demokratin?

Vad borde man göra istället? För oss liberaler handlar det om en mångfald av åtgärder, till exempel:

1) Skolan är nyckeln till framtiden. En skola för kunskap och med elever som får baskunskaper och utvidgade kunskaper beroende på ålder. Ordning och reda. Individuellt anpassade krav, men tydliga krav, på alla elever. En tro på att alla elever kan lära. Lärare som är engagerade och har bra arbetsvillkor. Skolor med lokaler som gör skolans arbetsmiljö god för alla.

2) Tydliga krav på att alla bidrag ska följas av motprestationer. Det får inte finnas några bidragstagare som enbart är passiva. Nästan alla kan ges möjlighet att hitta en individuellt anpassad motprestation. Kommunen ska ta ansvar för meningsfulla arbeten som inte inkräktar på det privata företagandets villkor. Kommunen får gärna finansiera insatser som görs inom den civila sektorn.

3) Stärk det lokala näringslivet. Här finns massor att göra: Bättre och snabbare kommunal service. Ingen kommunal illojal konkurrens. Ökad entreprenadutsättning. Mer valfrihet och mer användning av Lagen om Valfrihetssystem.

4) Satsa på Universitetet. Fler och starkare forskningsmiljöer ger större möjligheter till fler företag och många nya arbetstillfällen. Ett växande universitet kommer också att lägga grunden för företag och handel som bara indirekt är kopplade till universitetet.

5) Lita till och lita på den civila sektorn. Kommunen ska inte ta över den civila sektorns uppgifter. Inte heller den privata sektorns uppgifter. Men ofta är det lätt för engagerade kommunpolitiker att tro att kommunen gör saker bättre än föreningar, organistioner, nätverk och enskilda. Men det gäller att skapa bra kommunikationsvägar, stabila ersättningssystem, men framförallt måste kommunen ha respekt för den civila sektorn.

6 ) Bygg ihop staden. Istället för att satsa på ytterligare ett projekt i Vivalla, som redan nu är ett område som lider av projektosis, måste vi ha en politik för hela Örebro. Det handlar om allt från bostäder, över infrastruktur till kultur och idrott. Men framförallt handlar det om de grundläggande kommunala verksamheterna: Den bästa skolan. Den tryggaste äldreomsorgen. Den humanaste sociala politiken. Men det ska inte spela någon roll om man bor i Adolfsberg eller Vivalla, i Hjärsta eller Brickebacken, i kontakterna med kommunen. Det ska vara lika bra välfärdsarbete överallt.

Socialism har aldrig varit en väg framåt. Kommunsocialistiska bolag inte heller. De förslag som nu finns borde ha stannat i skrivbordslådan.



Media: NA, SVT Tvärsnytt, Länstidningen Södertälje

Bloggar: Kent Persson,

Inga kommentarer: