Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-10-19

Socialistiserad idrott

SR Örebro tar idag upp Örebro kommuns stöd till Örebro Hockey. Örebro ger klart mest till hockeyn jämfört med alla andra allsvenska städer. Förvånad? Knappast.

En miljon tvåhundratusen kronor går till hockeyn, kanske tvåhundratusen till om det går bra i serien (vilket vi får hoppas - att det går bra i serien alltså, inte att kommunen ska punga ut med 200.000:- pix till). Men det finns mer.

I det famösa beslutet kring jumbotronen som socialdemokraterna drev igenom i kommunstyrelsen i september (Rasmus Persson och Centerpartiet blev i vart fall manglade) finns många märkliga turer. Jumbotronen kostar 3,7 miljoner, det finns driftkostnader på 90.000 per år, men kommunen ska betala mer än 600.000:- i hyra per år. Varför? En enkel analys borde vara så här:

Avskrivning 10% = 370.000:- / år
Genomsnittilig ränta, 5 %, = 100.000:- / år (högt räknat)
Driftkostnader = 90.000:- / år

Summa:   560.000:- / år

Kommunens kostnader: 620.000:- / år

Skillnad = 60.000:-

Kommunen tar kostnaderna, men Örebro Hockey får intäkterna från reklamförsäljningen från jumbotronen. Bara efter stark press tillkom ett beslut att Fritidsnämnden ska förhandla en ökad hyra för jumbotronen. Men ingen vet något om vad det innebär.

Vi i Folkpartiet var mycket kritiska till hanteringen av hela beslutet kring stödet till Örebro Hockey. Vi var det dels av de skäl som visas ovan. Men framförallt av två andra skäl.

För det första att kommunen ökar ut stöd till elitförening efter elitförening utan att ha en aning om varför. I augusti KIF Örebro. I september Örebro Hockey. I november??? För varför ska hockeyn ha en gräddfil? Det finns fler elitföreningar (som dessutom spelar i högsta serien) som har ekonomiska utmaningar: Basket, Volley, Handboll, Innebandy... Och går man en nivå ner, eller tar med individuella sporter blir det mycket mer.

Hur många extra miljoner kommer sossarna att ta till elitidrotten? Och vem får betala? Sannolikt bredden. För det finns inte ett ymnighetshorn i kommunen, ens för Baastad och Sundin (han som egentligen bestämmer).

För det andra att det som nu sker är en socialistisering av elitidrotten i Örebro. I socialdemokraternas Örebro har alltid kommunen varit centrum för allting. Allt skulle hanteras av kommunen. Kommunens fingrar skulle vara i alla syltburkar. Till och med det privata företagandet var en angelägenhet för socialisterna inom socialdemokratin. De företagare som lyckades var ofta de som hade rätt kontakter inom partiet.

Och nu går elitidrotten samma väg. Det är Örebro kommun som bestämmer vilka elitlag som ska finnas. Det är skattepengar som är basen för elitsatsningar. Det är personliga kontakter som är avgörande. Känn rätt sosse = mer pengar till ditt lag!

Vi i Folkpartiet valde en annan väg. Vi var tydliga i att elitsatsningar skulle ha en objektiv analys som grund för köpet av marknadsföringstjänster. Det handlar mest om mediaexponering, om publikmängd och om utövare lokalt. Vi ville att de kunniga, d.v.s. ansvariga tjänstemän, skulle hantera detta och inte politiker eller andra med intressen.

Men nu är det andra bullar som gäller. För att vara konkret: Stödet till Örebro Hockey bygger på att ett par ledande politiker inom socialdemokratin tillsammans med ett par ledande tjänsteman har beslutat att så här ska det vara - utanför alla kommunala regler.

En sådan hantering tjänar ingen på, och allra minst elitidrotten.

Media: SR Örebro

Inga kommentarer: