Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-10-07

Jobs-linjen

I hela mitt liv har jag jobbat med mac. Skälet till att jag en gång började är väl rätt oklart. Men sannolikt var det någon som sa att mac var enklare än pc. Och så blev det. Ända fram till idag har jag också klarat av att hantera de fel som ibland ändå uppkommer på mina macar, även om jag inte kan något om tekniken och är helt ointresserad.

Över tid har jag blivit tvungen att jobba med pc också. Örebro kommun är till exempel ett reservat där bara pc-ar tillåts. Eller nästan. Efter rätt hårda strider har det blivit möjligt att fortsätta att använda mac på de utbildningar där man behöver det. Men egentligen skulle man inte velat ha något annat än pc.

Just den monopolistiska ställningen för Microsoft var länge ett av de bärande skälen för att jobba med mac. Jag skulle i alla fall inte vara en bidragande faktor till att Microsoft fick värlsherravälde. Men utvecklingen har gått åt andra håll. Microsoft är inte lika dominerande idag. Och Apple är idag världens högst, eller näst högst, värderade företag.

Det är en fascinerande resa. Lika fascinerande som Steve Jobs. Jag tror att många av oss har rätt mycket att lära av honom, och de som är lika honom. Både positivt och negativt.

De tre positiva saker jag tar med mig från Jobs är:

Lev din dröm! Steve Jobs lär ha sagt att om man går för många dagar till jobbet och tycker det är trist, då är det dags för förändring. Tänk om man kunde vara och leva så konkret. Men han har rätt. Om man inte lever sin dröm kommer man inte att göra det bästa man kan. En del av oss kan sannolikt förändra jobbet vi har för att göra det mer drömlikt. Andra lever med arbeten som inte kan förändras och måste då hitta andra utmaningar. Men det är viktigt att hitta utmaningen, drömmen, i det arbete man genomför.

Jobba hårt! Är det någon som tror att Steve Jobs låg på divanen och slöade och kom på bra tankar som sedan bara genomfördes? Knappast. Bakom nästan alla framgångsrika företagsledare, men även kulturpersonligheter och idrottare, finns det människor som klarat av att göra mer än vi andra. De har jobbat mer, varit mer engagerade och lagt ner mer på sitt företag, sin idrott eller sin konstart än vi andra. Den gamla tesen att en framgångsrik idrottare till 10 % bygger på inspiration, och till 90 % på transpiration, har en bredare förståelse.

Våga vara annorlunda! Mac har alltid varit annorlunda. Och det var rätt många som inte trodde på iPhone. Apple har varit illa ute. Men Jobs och hans medarbetare har trott på sin grej. Från garaget till de hypade butikerna har Apple varit sitt koncept troget. Ibland i sån motvind att de flesta skulle givit upp. Just nu i en oanad medvind. Men Apple har under Steve Jobs visat på att man kan vinna framgång genom att tro på sina idéer, oavsett hur illa de beskrivs av den där stora, bäst vetande, allmänheten.

Och det finns en negativ sak med Jobs och hans företag:

Om du blir stor, måste du fortsätta att vara snäll och komma ihåg din historia.  Det finns oroande tendenser av att Apple håller på att bli lika introvert som Microsoft en gång var. Att man vill behärska allt och alla, ha kontroll på hela företaget, alla användare och utvecklare. Det är förståeligt ur ett traditionellt företagsperspektiv. Men för Apple, och för framtiden, är det en återvändsgata.

För mig som politiker finns det kopplingar till politik, och liberal politik, inom alla dessa områden.

Lev din dröm! Ge alla förutsättningar till att leva sina drömmar. Utbildningen är central, men Jobs visar också på att det måste finnas många vägar. Inte bara de traditionella programmen, utan möjligheter att skapa sin egen framtid.

Jobba hårt! Det finns de som ibland ger uttryck för att arbete är något nödvändigt ont. Men arbete kan lika gärna vara något nödvändigt gott. Om man kan leva sin dröm blir arbetet också ett skäl att leva. Det får aldrig bli det enda, men det glädjerika arbetet är något att sträva efter. Då kan du förändra världen, i det stora eller i det lilla.

Våga vara annorlunda! Eller snarare - våga vara dig själv! Den positiva individualismen var Apples signum. Och individualism är den liberala vägen. Det finns inga skäl för varför just du måste vara en kopia av någon annan. Du är ett original, oändligt värdefull, ovärdelig, precis lika originell med samma oändliga värde som alla andra miljarder människor på denna planet.

Och bär med dig din historia. Gör inte mot andra när du blir stor och stark, vad de stora och starka gjorde en gång mot dig. Tryck inte ner. Bygg upp! Lås inte in. Öppna! Stelna inte. Förändras!

Steve Jobs förändrade hela världen. Han tog datorn från att vara en teknikpryl till ett kommunikationsredskap för sociala nätverk. Och det - att knyta människor över hela världen närmare varandra - är en av de mest liberala utmaningar man kan tänka sig.

Media: DN1 och DN2 och DN3, SVD1 och SVD2, Expressen1 och Expressen2, Aftonbladet1, NA

Inga kommentarer: