Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-10-08

(S)törsta skandalen?

Håkan Juholt klarar inte av att redovisa sin hyra rätt och får ut 160000:- för mycket. Han påstår att han inte har haft koll på reglerna. Det kan jag faktiskt tro på. Han verkar vara sådan. Det hjälper i och för sig inte. Det blir ett himla liv. All media springer benen av sig och avgångsdiskussionen har startat.

Lena Baastad "lånar" några tusen kuvert av Örebro kommun för att skicka partipropaganda. Inte en gång. Två gånger, eller fler beroende på hur man ser på de andra tillfällena. Kostnaderna för kommunen? Mer än Juholts skandal. Och det sker medvetet, totalt medvetet och med avsikt att föra alla bakom ljuset. Men det finns en skillnad: Det blir inget liv alls. Till slut gör NA en liten artikel av det, men den (o)beroende (s)tatstelevisionen och den lika (o)beroende (s)tatsradion tycker inte ens att det är en nyhet.

Både Juholts och Baastads skandaler är ett kännetecken på den kris som socialdemokraterna är i. Ett part utan ledning. Ett parti utan politik. Ett parti utan riktning. Ett part med framtiden bakom sig. Men ett parti som fortfarande definierar sig som ägare av såväl stat som kommun. För att ta Ulrika Sandbergs ord från förra kommunfullmäktige: "De fick slut på våra egna kuvert och tog då kommunens". Det är svårt att få ett tydligare exempel på att ta sig rätt.

Tänk själv: Ordföranden i idrottsklubben, som dessutom är kommunalanställd, ska göra ett utskick till medlemmarna. Men klubbens kuvert tar slut. Så han tar kommunens. Möjligt? Knappast...

eller

Företagarna är arga på socialdemokraternas näringslivspolitik och ska skicka ett brev till alla företag med kritik mot kommunens ledning. Ordföranden, som dessutom råkar vara nämndordförande, får slut på kuverten så han tar kommunens istället. Möjligt? Knappast...

Och om det skedde - skulle det kunna accepteras? Skulle kommunen sitta stilla och ta det lugnt? Eller skulle man begära en genomgripande undersökning och gå vidare mot polisanmälan? Inte bara sannolikt, utan helt säkert, skulle kommunen agera, de ansvariga anmälas och om det fanns tillräckliga skäl dömas.

Håkan Juholt och Lena Baastad är ledare i ett parti som inte är som alla andra. Det ska vi vara tacksamma för. Deras agerande är skadligt för alla politiker och för demokratin som sådan.

Media: DN1 och DN2 och DN3 och DN4, SVD1 och SVD2 och SVD3 och SVD4, Expressen1 och Expressen2, Aftonbladet1 och Aftonbladet2, SR1 och SR2, SVT1 och SVT2 och NA

Blogg: Kent Persson och Gabrielle Peteri

Inga kommentarer: