Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-11-24

Ständigt denne Borg!

Så har då Anders Borg utnämnts till den bästa finansministern i Europa. Financial Times står för utmärkelsen. Det är roligt.

Ständigt denne Borg, kan man säga. Det är rätt många som menar att han är den främsta orsaken till de nya Moderaternas framgångar. Jag delar den uppfattningen. Anders Borg är den bästa finansministern Sverige haft på länge. Han har möjligheten att driva en kraftfull politik tack vare sitt partis starka ställning såväl i regering som i opinion. Och han har dessutom förmånen att jobba i en regering som (hittills i vart fall) sett enighet som ett självändamål. Det är bra, för Borg, för Moderaterna och för Sverige.

Det är sannolikt inte lika bra för de mindre regeringspartierna. Men - säger jag - what the heck, det kan man leva med. Borgs insatser har varit de viktigaste för att förändra svensk politik i grunden. Hans arbete har gjort att det nu är de nya Moderaterna som är det statsbärande partiet, medan det tidigare statsbärande socialdemokratiska partiet nu knappast ens bär sig själv. Denna gärning är enormt viktig av många skäl. Inte bara ekonomiska. Lika mycket politiska. Och framförallt demokratiska.

Svensk demokrati har vitaliserats av socialdemokraternas fall. Och förhoppningsvis kommer vitaliseringen att fortgå när det gamla korporativistiska socialdemokratiska samhället fortsätter falla samman. De ohälsosamma banden mellan andra samhällsaktörer som LO (eller Hyresgästföreningen för att ta ett lokalt exempel) måste brytas för att vi ska öka den reella demokratin.

Det är rätt underhållande att läsa socialdemokratiska kommentarer till utnämningen. Katrin Kielos skriver till exempel så här: "Att bli utnämnd till EU:s bästa ­finansminister 2011 är lite som att bli utnämnd till Afrikas bästa skidåkare."


Man kan inte annat än småle åt den bitterhet och jante-syn som lyser igenom. Och kanske det är det viktigaste brottet i svensk politik. Socialdemokratin är synonymt med "jante-lagen". Tro inte att du är någon. Försök inte vara bäst. Stick inte upp. Var inte individualist. Då trycker vi andra ner dig!

Förhoppningsvis har den politiken nått vägs ände. Förhoppningsvis är det kompetens, individualism, glädje, vilja och mod som nu kommer att karaktärisera Sverige. Där är Borg en av flera förebilder.

Kan inte låta bli att prata lite fotboll också. För precis som Borg förändrat den svenska synen på politik och ekonomi, så har Zlatan Ibrahimovic förändrat synen på svensk fotboll. Individuellt skicklig. Kompetent. Individualist. Modig. Absolut inte Jante. Zlatan håller förhoppningsvis att ta svensk fotboll till nya höjder där det är OK att vara bäst, att gå ut på plan och tro, veta och vilja göra allt bättre än alla andra och visa att man vet att man kan det också.

Det är positiv individualism. Det är framtiden. Den individualismen kan också bära ett lag. Precis som en individuellt skicklig finansminister kan bära ett land och en regering.

Så - det är kul att Borg får ett europeiskt pris. Nu borde bara Zlatan få guldbollen!

Media: DN1 och DN2, SVD, NA, SVT, Aftonbladet,

Blogg: Kent Persson

Inga kommentarer: