Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-11-23

Socialdemokraterna mot 15 %?

Rätt kul. Idag har TV4 nyheterna huvudrubriken att en statsvetare menar att sossarnas botten är runt 15 %. Jag undrar om han läst min blogg från den 13/11 2010. För mer än ett år sedan tänkte jag i de banorna. Lite kul att vara dryga året före experterna...

Det finns inget som idag gör att jag behöver revidera mina funderingar. Socialdemokraterna är ett parti i fritt fall. Det är inte Håkan Juholts fel. Han är snarare ett symptom på det förfall som började för länge sedan, när ideologin försvann helt och ersattes av makten som sammanhållande kraft. När sedan makten inte längre finns, saknar också partiet sitt berättigande.

Fortfarande finns rester av maktpartiet kvar. Tyvärr kunde vi i Örebro inte klara av att låta socialdemokraterna vara kvar i opposition ytterligare en mandatperiod. Det hade sannolikt varit nyttigt för såväl demokratin som den eventuellt kvarvarande socialdemokratiska ideologin. Annars blir det övertydligt att i Örebro kommun, liksom i landstinget, är det inte ideologin som är viktig. Det är makten. Därför är det inte svårt för socialdemokraterna att sälja bort löften som bort vara ideologiskt kärnstoff. Vårdnadsbidraget är det tydligaste exemplet på den ideologiska rötan.

Därför är det inte heller svårt att svika löften. Före valet skulle skolor räddas. Efter valet ska andra läggas ner. Före valet var det rätt till heltid. Efter valet är det rätt till utredning om rätt till heltid. Före valet gick barn och gamla före asfalt och betong. Efter valet sparas det mest på barn och gamla, och minst på betong. Bara ett maktparti kan göra sådana svängar. Och därför att man fortfarande har makten hålls partiet ihop lokalt. Men även de lokala företrädarna ger sig nu in i slakten av moderpartiet...

Det är inte en vågad gissning att Juholt får gå före valet 2014. Men det är lika ovågat att gissa att han sitter kvar. Om han får gå, är det sannolikt på grund av att partiet tror sig ha hittat någon som är mer medialt begåvad, men som är ännu mindre ideologisk. Om han sitter kvar beror det på att den lilla krets som bestämmer sannolikt bedömer att det inte är Juholt som är det egentliga problemet, och att en avgång skulle riskera partiets enhet än mer. En partisplittring skulle i det läget inte vara långt borta.

Den enda möjliga glädjen för socialdemokraterna är kanske att moderaterna nu verkar göra om i vart fall delar av samma resa. Makten, pragmatismen, viljan att vara ett parti för alla, kan bli samma hämsko för de nya moderaterna som för de gamla socialdemokraterna.

Socialdemokratins kris är och kommer att vara en fråga för såväl statsvetare som för oss som är politiker och intresserade av politisk utveckling under överskådlig framtid. Det vi ser idag är inget annat än det största paradigmskiftet i svensk politik på nästan 100 år.

Media: TV4Nyheterna, DN1 och DN2, SVD1 och SVD2, Expressen1 och Expressen2, Aftonbladet1, Radio Örebro.

Bloggar: Kent Persson

1 kommentar:

Alexandra Einerstam sa...

Jag sätter en hundring emot