Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-11-03

Vart är Örebro på väg?


Så har då den ”nya” majoritetens första riktiga budget presenterats. Det är en intressant läsning.

Om man läser texten får man en tydlig bild av en kommun ledning som satsar. Men den ekonomiska verkligheten är en annan. Låt mig citera vad som skrivs och lägga till den ekonomiska verkligheten:

Målet är att barngruppernas storlek ska minskas under mandatperioden.
Örebro ska ha de bästa lärarna och skolledarna. Därför genomförs en fortsatt satsning på lärares och skolledares kompetensutveckling.

Skolområdet ska reducera sina kostnader med 29 miljoner kronor nästa år, om man räknar in de extra pengar som gavs i tilläggsbudgeten. Då blir det sannolikt vare sig mer pengar till mindre förskolegrupper eller till kompetensutveckling. När förskolelyftet upphör vid årsskiftet finns inga nya pengar avsatta, utan tvärsom.

Arbetet med att motverka barnfattigdom ska intensifieras under 2012 inom programområdet.

Men det finns inga pengar avsatta. De små medel som fanns 2011 verkar nu vara borta.

Vi kommer därför att arbeta för att ta bort delade turer och öka tjänstgöringsgraderna under mandatperioden.

Kostnaderna för detta, som mest 250 miljoner kronor, finns överhuvudtaget inte nämnda. Vem ska betala?

För att möta de behov som de barn som följer med kvinnorna till Kvinnohuset avsätter Örebro kommun medel för 2012.

Kvinnohuset fick i går inte de pengar de krävt. Den nya kommunledningen sparade in drygt 1 miljon kronor på de mest utsatta barnen och kvinnorna.

En tillgänglig stad handlar om att alla, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna ta del av vår stads utbud. Därför ska vi fortsätta arbetet med att tillgänglighetsanpassa våra offentliga miljöer.

Samtidigt som man pratar om att tillgänglighetsanpassa staden, tar man bort 4,5 miljoner!

Och så vidare. När ord ställs mot ekonomi visar sig orden vara tomma.

Det finns fler allvarliga problem med den budget som nu presenterats. Under hela tiden fram till beslut, har ekonomikontoret sagt att pengarna för pris- och lönekompensation inte räcker till att både klara av de vanliga lönejusteringarna och även åtgärda osakliga löneskillnader med mera. Skillnaden är upp emot 50 miljoner kronor. Det bortser kommunledningen ifrån. Man säger bara:

Kommunens lönepolitik utgår från att osakliga löneskillnader ska åtgärdas, vilket ska ske inom fördelning av befintligt löneökningsutrymme.

Detta lilla stycke säger då antingen att det inte blir löneökningar i enlighet med avtal i Örebro kommun, eller att det inte blir några åtgärder mot osakliga löneskillnader. Eller det kanske troligaste: Kommunledningen mörkar utgifter och planerar redan nu för underskott 2012.

Intrycket av det senare förstärks av ett annat litet stycke:

För att undvika alltför kraftiga svängningar i ekonomiska förutsättningar för de kommunala verksamheterna kommer därför överskottsmedel från de goda resultatåren att användas som ett synnerligt skäl för att inte återställa negativa resultat vid kraftig konjunkturnedgång som påverkar resultatet i Örebro kommun.

I klartext: Man planerar redan idag för att använda de överskott som byggdes upp 2006-2010 för att täcka förlusterna 2012. Men det vågar man inte skriva i klartext. Örebroarna förs bakom ljuset. Och då ska vi veta att detta är utifrån de förutsättningar som Sveriges Kommuner och Landsting bedömde i oktober, bedömningar som många anser alldeles för ljusa. Och vad som händer om Grekland går i oordnad konkurs verkar inte bekymra kommunledningen alls.

Den budget som presenteras är svag och fylld av dolda besparingar. Men kommunledningen vågar inte ta ansvar för sin egen politik utan skjuter ut den på driftnämnderna. Det är där det kommer att märkas när lärarna och förskollärarna blir färre, när äldreomsorgen måste skära ner, när staden inte kan anpassas för de funktionshindrade…

Det hade inte behövt vara så. Vi ser redan i år, 2011, en budget som misskötts. Årets resultat närmar sig noll. Underskotten i flera nämnder ökar. Och detta ett år då Sverige fortfarande går som tåget. BNP-tillväxten i år beräknas bli över 4 %. 2012 kanske det blir nära noll. Istället för att fortsätta att samla i ladorna och gradvis anpassa organisationen, har främst socialdemokraterna valt att slösa. Örebro hade kunnat göra ett gott resultat 2011, och därmed ha ett bättre utgångsläge 2012. Men den nya kommunledningen har antingen struntat i, eller saknar kunskaper om, ekonomistyrningens krav.

Det är inte alltid roligt att vara den som bromsar, ber nämnder, förvaltningar och chefer att tänka om och göra om för att värna ekonomin. Men det behövs. Annars kommer Örebro snart att vara tillbaka i den situation som socialdemokraterna hade administrerat fram 2002. Då var underskotten så stora att nästan 1000 kommunanställda fick sluta. Det finns inga garantier för att inte detta kommer att ske igen. Därför är den grå, lite trista, och knappast alltid mediala, ekonomistyrningen det centrala för en ansvarsfull kommunledning.

Den där grå, lite trista och knappast alltid mediala, folkpartistiska liberalismen...


Bloggar: Kent och Maria

Inga kommentarer: