Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-02-05

Zlatan och Messi

OK - en blogg till denna dag. Och inte alls om politik. Fotboll denna gång. Och Zlatan som vanligt.

Jag läser en intressant artikel av DN's Johan Esk. Han sätter huvudet på spiken på mer än ett sätt. Är det möjligt att jämföra fotbollsspelare överhuvudtaget, från olika tidsperioder med olika förutsättningar? Hade Pelé med den träning och de förutsättningar som idag gäller, varit lika dominant som då? Eller hade han varit en medelmåtta bland andra, som inte klarade av de mer extrema träningsmetoderna idag?

Eller hade Messi varit en medelmåtta på Maradonas tid, eftersom han aldrig fått de utrymmen och den respekt från medspelare och domare som han har idag?

Och var kommer då Zlatan in?

En annan aspekt av Esks krönika är frågan hur man bedömer olika spelare under samma tidsperiod. Och man kan ta Zlatan och Messi som de tydligaste exemplen på hur svårt det är.

Zlatan Ibrahimovic är 195 cm lång och väger runt 100 kg.
Lionel Messi är 169 cm lång och väger 67 kg.

Bara de siffrorna säger att Zlatan aldrig kommer att få priset som världens bäste spelare. Helt enkelt för att dagens spel bygger på ett spel av fotbollsspelare som är korta och lätta.

Var det någon som såg PSGs match mot Lille häromveckan? PSG vann med 1-0 efter ett självmål på ett hårt inlägg. Men bakom målskytten och målvakten sprang Zlatan omkring med en Lille-spelare hängande på sig. Det är en del av hans vardag. Att släpa omkring på motståndare som drar, hänger, och rycker.

Bara på grund av sin storlek och styrka, bedöms Zlatan annorlunda än Messi. Det skulle vara intressant att se skillnaderna mellan Messi och Zlatan när det gäller att få frispark med sig i en sådan situation. Min gissning är att Messi får frisparkar mångdubbelt oftare än Zlatan, för likartade företeelser, bara för att han väger en tredjedel mindre.

På samma sätt är det när han har, eller tar, bollen i närkamper. Sätt in 100 kg muskler och teknik mot en motspelare och du har en vinnare på plan. Men samtidigt innebär det att han, bara genom att vara den han är, har svårare att möta sina motståndare. Risken att han drar på sig en frispark blir större bara för att han ser ut som han gör. Det är bara att inse att han kan sparka med foten långt över huvudhöjd på de flesta utan att det är något extra. Men domarnas fokus ligger på spelare som är 170 cm. Och då blir det problem.

En av följderna av detta är nog det vi sett av Zlatan de senaste åren. Färre spektakulära dribblingar. Enklare spel. Kortare bollkontakter. Mindre utmanande. Han har helt enkelt, som den intelligente spelare han är, anpassat sig till förutsättningarna. Och förutsättningarna bestäms av spelare som är 170 cm och väger 70 kg, inte av de som är 200 cm och väger 100 kg...

Det kommer aldrig att gå att bedöma vilken spelare som är bäst, oavsett idrott. Det hänger på så mycket annat än spelarens individuella skicklighet och kunskap. Till syvende och sidst handlar det om vad spelaren, utifrån sina och spelets förutsättningar, tillför sina lag. Och där har Zlatan än ett enormt försprång före Messi. Dels beroende på hans vinster i olika ligor i olika länder.

Men framförallt tack vare hans personlighet och utstrålning. Tänk er fotbollen med lag med 11 Lionel Messi som springer fram och tillbaka och nästan helt utan känsla gör de mest fantastiska saker med bollen med motspelarna på respektfullt avstånd. Man kunde ju lika gärna spela dataspel...

Nej - hellre en Zlatan i laget än 11 Messi.

Men det är ju en helt subjektiv åsikt...

Inga kommentarer: