Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-04-28

Islam + demokrati # sant?

En av fyra huvudorganisationer för muslimer i Sverige har gått ut och krävt särlagstiftning för muslimer. Om de fick sin vilja igenom skulle jämställdhetsarbetet inte gälla vissa muslimer, likheten inför lagen skulle inte gälla t.ex. homosexuella, orättvisa ekonomiska regler skapas och så vidare.

Det är naturligtvis fullkomligt oacceptabelt att ens tänka sig att bevilja minsta lilla särlagstiftning för en religiös minoritet. Svenska muslimer ska lyda under svensk lagstiftning. Det demokratiska samhället måste värnas. Det finns inget som kan ursäkta att en religiös grupp vill inskränka på självklara rättigheter för vissa medborgare i landet bara för att de råkar vara muslimer och kvinnor.

Det är intressant att ett sådant krav kommer. Det visar nämligen på en svårighet i det mångkulturella samhället. Jag har sagt det många gånger, och säger det igen: Det mångkulturella samhället kräver att vi är överens om en gemensam kulturell basidentitet. Vår demokratiskt fattade lagstiftning kan och bör utgöra centrum i den identiteten.

Problemet är bara att vi ibland inte vågar säga att denna gemensamma kulturella identitet faktiskt ska ta över andra kulturella identiteter. Det är inte OK med hedersmord, självklart. Men det är inte heller OK med olikabehandling av kvinnor och män, betoning av ickedemokratiskt beslutsfattande, eller andra mer subtila begränsningar. Vi måste våga säga att det finns vissa värden som är överordnade.

Inga kommentarer: