Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-04-19

Kommunfullmäktige - april

Tre teman:

1) Bokslutet. En maratondebatt. Många ord men vad kom egentligen ut av det hela? Som så ofta spretar debatterna i fullmäktige alldeles för mycket. Först lite partiledardiskussioner. Sedan olika sakområden som ofta sväller ut och blir allt om allt. Ger det vägledning? Blir det någon form av uppföljning? Jag är tveksam.

2) Bussar. Så är nolltaxan avförd från dagordningen. Både bra och dåligt. Bra, därför att det var ett dåligt beslut, för ekonomin, för miljön, för folkhälsan och sist och kanske minst, för vissa sociala bekymmer. Dåligt, om man ska se det krasst partipolitiskt. Vi hade kunnat vinna massor på att dels få ett impopulärt förslag att dra med i valrörelsen, dels att se vänsterkartellen fortsätta slåss inbördes. Och slåss det gör man. I går på kommunstyrelsen. Och det fortsatte idag. Zargam Asadi (mp) mot (s) och (v). Murad Artin (v) mot Zargam Asadi (mp). Eva-Lena Jansson (s) mot Zargam Asadi (mp). Rätt intressant att höra Eva-Lena säga att majoritetspartnern Asadi hade fel "som nästan alltid". Ett förtroendefullt samarbete, eller...

3)Demokratin. Vi vill ha breda uppgörelser, säger (s). Det innebär i princip att först ska vänsterkartellen göra upp, sedan ska vi andra acceptera den uppgörelsen. Idag gällde det kollektivtrafiken. (S) förhandlar med (v) och (mp) men låtsas inget om. När man har chansen att bjuda in till diskussioner i kommunstyrelsen mörkar man. Men när offentlighetens ljus lyser i kommunfullmäktige, då ska man samarbeta brett.

Det finns inget som hindrar att vänsterkartellen gör upp som den majoritet de kanske är, och håller oss i oppositionen utanför. Det är demokratins spelregler. Men när man ena gången säger att man vill samarbeta brett, och nästa sekund mörkar viktig information, då är man verkligen fel ute. Problemet är bara att detta är systematiskt för hur den nuvarande kommunledningen arbetar, i alldeles för många frågor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Diskussionerna mellan mp, v och s är som diskussionerna mellan Staffan Werne och folkpartiet.
Läser man denna blogg så finns flera inlägg sv Werme där folkpartister får hård kritik. I det ena fallet fel, i det andra rätt. Det är hyckleri.
Att åsiktsskillnader ventileras öppet är väl inget negativt. Det är för lite debatt, inte för mycket..

Staffan Werme sa...

Suck. Kommunstyrelsens möten handlar om att styra en kommun där majoriteten har huvudansvaret för 5 miljarder av skattebetalarnas pengar. Att inte förbereda beslut bättre än dagens majoritet(?) gör är skandal.

Det är en mycket stor skillnad mellan majoritetsdriften i en kommun än en diskussion om vilken politik ett parti ska föra, till exempel vilken grund man ska ha när man går in i kompromisser med andra partier.

Anonym sa...

Suck på dig själv. En ledande centerpartist ikommunen berättade att "Werme och moderaterna är som hund och katt" vad är det för politisk moral att hålla detta undan väljarna? Det är väldigt mycket ärligare att öppet debattera än att låtsas om enighet.