Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-27

Ekonomi i fokus

Hur skulle Örebro kommuns ekonomi sett ut om socialdemokraterna behållit makten efter valet? Frågan är viktig att ställa i ett läge där de ekonomiska förutsättningarna för kommunsektorn snabbt försämrats.

Det troliga är att kommunens intäkter varit lägre, på grund av att en socialdemokratisk regering inte klarat arbetslinjen lika bra. Kostnaderna hade varit högre, eftersom fler varit i utanförskap. Alliansregeringen har rent objektivt lyckats med att ge fler svenskar arbete, oavsett ursprung eller bostadsort.

Men även lokala beslut hade påverkat kommunens ekonomi.

Socialdemokraterna drev 2006 frågan om rätten till heltidstjänster. Om detta beslut hade blivit en realitet, hade kommunens kostnadsmassa ökat med tiotals miljoner kronor per år, kanske upp emot 50 miljoner kronor.

Socialdemokraterna vågade inte driva igenom FRAM-projektet, som i dagsläget gett kommunens verksamheter ett tillskott på drygt 60 miljoner kronor.

Socialdemokraterna drev igenom enorma satsningar på infrastruktur utan att ha intäktssidan klar. Det Eurostopprojekt vi nu realiserar saknade förutsättningar under den förra kommunledningen. Investeringarna var på tiotals miljoner. De finansiella kostnaderna på flera miljoner per år.

Socialdemokraterna vill utan analys skriva på ett avtal om Citybanan som skulle kosta kommunen minst 90 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som vi hittills reserverat.

De två vänsterpartiernas budgetar har hittills karaktäriserats av svag ekonomisk analys och svag ekonomisk trovärdighet. De innehåller kostnadsdrivande förslag på mer än tio miljoner kronor per år.

Sammantaget innebär detta att kommunens resultat redan 2008 skulle riskera att vara negativt. Troligheten för kraftiga nedskärningar 2009 och 2010, alternativt kraftiga skattehöjningar, är stor. Eller snarare - liten. Med tanke på hur de tidigare regerat skulle knappast nedskärningarna kommit före valet. Då hade istället underskotten fått skena. Men 2011 hade nödbromsarna slagit till och nedskärningarna kommit.

Koalitionen i Örebro står för en annan politik. Vi tar ekonomin på allvar. Den skillnaden är viktig, både för örebroarna, för kommunens anställda och för välfärden.

Inga kommentarer: