Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-04

Jasså var det kärnkraft...

Nyss hemkommen från partirådets två dagar i Stockholm kan man läsa att Folkpartiets lösning på klimathotet är kärnkraft. Den nyheten är vare sig ny, eller riktig.

Det intressantaste med det klimatsamråd som nu avslutats med en programförklaring mot ökade klimatförändringar är att kärnkraftsenfalden blivit en klimatmångfald. Här finns numera även biobränslen, vindkraft, vågkraft, solkraft, energibesparingar, trafikanalyser, koldioxidskatter och mycket mer.

I mitt första inlägg berömde jag gruppen som arbetat med frågan, just därför att den enfaldiga tron på kärnkraften som allena saliggörande nu var borta. Därför blir jag bekymrad om den bild som nu sätts åter bara blir att det är kärnkraft och åter kärnkraft som ska lösa alla problem. Den bilden stämmer inte. Samrådssvaren, liksom dagens debatt, redovisade mycket öppet en helt annan syn på hur Sverige ska ta sig ur klimatkrisen. Då är det synd att kärnkraftsförespråkarna, som tyvärr är i ledningen i partiet, väljer en annan bild att gå ut med.

Programmet är bra. Men mycket behöver konkretiseras. Klimatfrågan kommer att kosta pengar, kosta andra resurser, kosta förändrade regler, lagar, politiska åtaganden och livsstilsförändringar. Där finns ännu inget parti som tydligt visar handlingskraft, vare sig i Sverige eller internationellt. Men nu finns i alla fall en grund för oss som vill vidare med frågan i Folkpartiet.

Men: Idag hade Folkpartiet chansen att verkligen ta täten i klimatpolitiken, även medialt. Vi har redan gjort det rent faktiskt genom det program som presenterats. Men den chansen försattes av de ansvariga. Åter. Tyvärr. Suck.

Inga kommentarer: