Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-19

Ibland får man rätt snabbare än man tror

Några dagar utan bloggande. Kan bara konstatera att det tog två dagar innan regeringen både hann läsa min blogg och sedan agera.

Hur kan man annars förklara att regeringen i fredags presenterade just det förslag kring begränsningar av bonusar inom finanssektorn som jag bloggade om i onsdags...

Det finns rätt mycket i dagens Örebro som inte bara regeringen, utan även oppositionen, kan lära sig av. Själv har jag försökt lära både av f.d. statsminister Persson, och dagens finansminister Borg - att ha koll på ekonomin är central för alla offentliga institutioner. Den som är satt i skuld är helt enkelt inte fri. Vi i koalitionen fick rätt mycket kritik från den lokala oppositionen när vi stoppade deras ofinansierade beslut som hotade undergräva kommunens ekonomi i början av 2007. Men sett i backspegeln var det helt rätt beslut. Samma opposition ville att vi skulle spendera mer av överskottet från 2007. Men det är tack vare att vi inte gjort det, d.v.s. spenderat tillfälliga överskott, som vi idag klarar av belastningarna från finanskrisen. (Här slår vänsterpartiet ett rätt svårslaget ekonomipopulistiskt rekord. Man var det parti som mest ville spendera det överskott främst aktiekursökningarna skapade 2007. Samtidigt vill man inte ha aktieplaceringar. Vem får ihop det?) Samma opposition ville i budget 2009 öka kostnaderna mer än vi. Men detta är fel väg. Det kommer bara att leda till nya nödstopp, nya uppsägningar, sämre service och sämre välfärd.

Men regeringen och oppositionen kan lära sig av oss när det gäller andra saker. De vet redan att vi jobbar bra med medborgardialog och med det civila samhället. Vi är på väg mot något stort när det gäller klimatfrågan. Vårt lokala samarbete med universitetet är unikt. Arbetet kring socialt företagande är på nationell toppnivå. Och så vidare.

Men framförallt kunde man lära sig att det går att samarbeta över blockgränserna. Det finns en uppenbar risk att Sverige efter 2010-års val står med en regering utan egen majoritet och en rödgrön opposition i samma läge. Som vågmästare finns 20-talet sverigedemokrater. Vilken väg väljer regeringen och miljöpartiet då? Jag hoppas fortfarande på att det finns en möjlighet att öppna den dörren.

Inga kommentarer: