Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-02

Skog mot betong

Programnämnd Samhällsbyggnad förbereder ett ärende om att göra naturreservat av Varbergaskogen. Det är bra av många skäl. Tätortsnära skogar är och kommer ännu mer i framtiden att bli en del av den livskvalitet som Örebro kommer att kännetecknas av. Varbergaskogen är en unik stadsskogsmiljö.

Tidigare har det funnits en bred samsyn kring naturvårdsfrågor i Örebro. Tillsammans, över blockgränsen, arbetade vi för Rynningeviken och Kilsbergen. Det var också bra.

Men nu har något nytt inträffat. I vart fall ett av oppositionspartierna vill inte medverka. Skälen är oklara men det framskymtar att man kan tänka sig såväl byggnation av gator som hus. I vart fall vill man ha en så stor öppenhet som möjligt för annan användning.

Det är inte bra. Örebros stadsstruktur, med de gröna fingrarna som sträcker sig in mot staden och de skogslungor som finns nära är viktiga delar av både friskvård, naturvård och kulturvård. Varberga och Oxhagens möjligheter att vidareutvecklas till ännu bättre bostadsområden ligger inte i att lägga betong över skogen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men Staffan, du vet det där ordspråket om att inte se bjälken i sitt eget öga?

Du skriver att det tidigare har funnits samsyn kring naturvårdsfrågor i Örebro: "Men nu har något nytt inträffat. I vart fall ett av oppositionspartierna vill inte medverka. Skälen är oklara"...

Du tror inte att det är lättare att uppnå enighet om man är öppen och för diskussioner på ett tidigt stadium? Att presentera färdiga förslag för beslut i stort sett på sittande möten är kanske inte alltid ett bra sett att verka för samsyn? Och dessutom vet du ju mycket väl vad vi (och de boende i Varberga-Oxhagen) vill göra i området. Det handlar inte om bebyggelse - det handlar om att utveckla en stadspark, att bygga en fotbollsplan med mera. Om du brydde dig om att lyssna på de folkpartister som varit med och jobbat med dessa förslag skulle du veta att det är förslag som är väl förankrade både bland de boende och bland andra aktörer. Men det har ni inte brytt er om alls.
/ Björn Sundin (s)

Staffan Werme sa...

Det finns minst lika tydliga medborgarsvar som går i helt motsatt riktning. De flesta Varbergabor vill behålla sin skog.

Det har varit en lång och intensiv diskussion med medborgarna, främst i de berörda bostadsområdena. Men som vanligt tycker ni att bara för att inte ni får bestämma, så blir vi slutna. Någon s-märkt lär efter valet 2006 sagt att maktskiftet kändes som en statskupp. Om man tycker så är det inte märkligt att man tycker att majoriteten är sluten.