Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-13

Promotionbåten

I bussen på väg hem från Promotionbåten. Är det i huvudsak en miljöbov eller en näringslivssatsning? Nerikes Allehanda redogör tydligt för de negativa miljöeffekterna. Det är bra. Men redan efter den förra promotionbåten gav kommunledningen ett uppdrag till förvaltningen att utreda och föreslå åtgärder för att klimatkompensera kommunens deltagande. Den utredningen har växt. Varför ska vi bara klimatkompensera för promotionbåten? Borde vi inte fundera över vilka klimatkompensationer vi måste göra för allt vi gör i kommunen? Egentligen borde inte bara promotionbåten, utan även alla andra konferensresor kompenseras. Och inte bara konferenserna, utan alla skolskjutsar, hemtjänstresor, mattransporter, o.s.v. o.s.v. Vi får se var vi hamnar och hur långt vi orkar.

Men promotionbåten är också något mycket positivt. För mig, som varit med på de flesta av de 6 båtarna, handlar det om att träffa olika människor, ofta höra på deras problem och ibland finna vägar att lösa dem eller ge kontaktvägar till sådana som kan lösa probemen bättre än jag. Det är bra. Båten har de senaste åren blivit allt bättre. Bättre seminarier, bättre kontakttorg, bättre sammanhållning, mer jobbinriktat.

Visst känns det inte helt optimalt att lämna familjen en söndag förmiddag, speciellt som inte en enda helg är helt ledig under september och oktober. Men promotionbåten fyller ett uppdrag. Därför är det viktigt att vi vågar fortsätta med den satsningen, samtidigt som vi tar ansvar och klimatkompenserar, eller skapar andra sätt att transportera oss, för världens, våra barn och barnbarns skull.

Inga kommentarer: