Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-13

Partiledardebatt

Tittade på partiledardebatten i går. En ibland intressant tillställning. Det fanns dels en tydlighet i rätt många sakfrågor, dels en mycket stor tydlighet i de olika regeringsalternativen.

Jag tycker vi har ett mycket gott samarbete med Miljöpartiet i Örebro. Jag har sagt det förr, och kan säga det igen; jag tror att vi är en starkare majoritet tack vare miljöpartiet.

Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att Miljöpartiet inte tillhör något block. Vi vet att de tidigare samarbetat med socialdemokraterna, och att det inte finns några garantier att vi alltid kommer att samarbeta. Det är bra. Det är ett av flerpartidemokratins grunder.

Men på riksplanet håller Miljöpartiets partiledning på att bli en av pusselbitarna för ett tvåpartisamhälle. Men det sker under konvulsioner. Maria Wetterstrands krumbuktande kring frågan om Vänsterpartiet var en del av regeringsalternativet fick en rolig och dräpande replik från statsministern: "Den som förstod det där kan ringa en kompis!" Det är tydligt att MPs partiledning inte vet hur den ska förhålla sig till den realpolitik som innebär att det vänstra regeringsalternativet kommer att innehålla (v).

Det finns rätt många som kritiserat Mona Sahlin för hennes agerande med Wetterstrand och Eriksson. Men kritiken mot Wetterstrand och Eriksson har hittills uteblivit, i vart fall offentligt. Det är märkligt.

Jag har tillsammans med min kollega Fredrik Persson tidigare skrivit om behovet av blocköverskridande lösningar, både lokalt och nationellt. Vi har skrivit att både Folkparitet och Miljöpartiet har unika roller att spela. Jag tror fortfarande att lösningen för vare sig Sverige eller Örebro ligger i att bara två partier slåss mot varandra. Fler partier ger fler idéer möjlighet att komma fram. Men den troliga framtidsutvecklingen ligger i att allianspartierna blir allt mer lika ett parti. Frågan är då vad som händer på den andra kanten. Kommer Mp att bli ett vänsterparti som delar ideologi med s och v? Eller kommer partiets gräsrötter att göra uppror mot den partiledning som vill förändra partiets grundläggande ideologiska plattform, att man vare sig är vänster eller höger?

Tiden fram till valet 2010 kommer att bli spännande på många sätt.

Inga kommentarer: