Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-10-23

Universitetet

Örebro universitet får nästan 14 miljoner av staten i ökade forskningsbidrag. Det är bra. Bättre än det någonsin varit under någon annan regering. Men det borde och kunde varit mycket mer.

Det finns en övertro på hur bra de gamla universiteten är. Ökningen för ett av de gamla universiteten är lika stor eller större än de sammanlagda ökningarna för de nyaste universiteten och högskolorna.

Visst krävs det satsningar på starka forskningsmiljöer på stora universitet. Men frågan är om skillnaderna måste vara så stora. Frågan är också om storleken har betydelse eller om det kan finnas forskningscentra även på mindre universitet som kan övertrumfa de gamla universiteten.

Nu är det som det är. Jag kommer att fortsätta att arbeta stenhårt för att Örebro Universitet ska få bättre förhållanden och ett starkare stöd från staten. Örebro universitet är den enskilt viktigaste faktorn för en bra utveckling av Örebro kommun. När vi tog över makten hade kommunen och universitetet knappt något samarbete. Nu spirar det överallt. Men vi är inte nöjda.

Örebro har alla förutsättningar att bli en stark universitetsstad med en stark forskningsmiljö och en bra utbildningsort för många. Vårt läge gör det till en av de viktigaste utmaningarna. Det arbetet är högprioriterat nu och i framtiden.

Inga kommentarer: