Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-05-07

(S)amförstånd?

Kanske en ny era inleddes idag i Örebro. I de dagar av enormt stora ekonomiska utmaningar som kommunen står inför, öppnar såväl vi som majoritet, som oppositionen dörrarna för ett öppnare samarbete.

I sig är det rätt naturligt. Det som nu kommer att krävas av oss som på olika sätt är med i ledningen av Örebro är unikt. Det handlar om att göra lika mycket eller mer verksamhet, med lika bra kvalitet som idag, för 500 miljoner mindre än vad vi räknade med för ett år sedan. Det kommer att bli kännbart för alla verksamheter och för många av de anställda.

Vi har sagt att det i dagsläget inte finns något som är heligt. Allt som kan komma upp på bordet för bedömning ska upp på bordet. Därefter ska vi se vad som är möjligt att göra och vilka politiska allianser som finns. Här krävs en stor öppenhet mellan alla partier. Det handlar om att finna politiska kompromisser kring många olika frågor.

Det kommer att bli svårt. Men jag hoppas vi finner vägar. Det är en lång bit kvar innan det finns ett grundläggande förtroende mellan majoritet och opposition. Men gott politiskt ledarskap bygger inte bara på att vara bra på att få ut den egna politiken, utan också att bygga hållbara allianser. Vi får hoppas att fler av oss är mogna den uppgiften.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Staffan! Det återstår att se om socialdemokraterna i Örebro läns landsting har samma mod.

Anonym sa...

Inget unikt att partier samverkar över blocken, inte ens i Örebro. Kom ihåg Sven Fredriksson c och Axel gisslen s, som efter år av hackande på varandra till slut satte sig ned och samverkade och gjorde gemensamma budgetar. Fp och m skällde som bandhundar.

Anonym sa...

tyvärr tror jag staffan att din ledarstil gör det hela till en återvändsgränd.