Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-05-14

Vem äger den gamla människan?

Uppdrag granskning är ett program med många bottnar. Det är inte alltid den objektiva sanningen som står i centrum i rapporteringen. Förra veckan inleddes ett reportage kring svensk äldrevård. Det genomgående temat var att äldre i Sverige har det sämre än djur. Gång på gång bekräftades temat. Djur har laglig rätt att vara ute. Äldre människor får inte vara ute. Djur har det bra. Gamla har det dåligt.

I går sändes nästa reportage. Jag hade inte möjlighet att se det. Men temat var likartat efter berättelser från dem som såg det.

Jag är kommunpolitiker med ett övergripande ansvar för all kommunal verksamhet. Väldigt mycket av mitt arbete går ut på att jämföra värden för olika verksamhet i olika kommuner. Hur ser kvaliteten ut? Vad kostar kvaliteten? Hur har utvecklingen varit över tid? Kostar samma kvalitet mer eller mindre idag än förr? Ger samma utgifter mer kvalitet?

Ibland har man också tid att besöka olika verksamheter. Jag har besökt nästan alla äldreboenden i Örebro, liksom skolor och annan verksamhet. De besöken kan användas som en bas för att förstå den kunskap som fås genom alla olika handlingar.

Jag är också ordförande i beredningen för Primärvård och Äldreomsorg inom Sveriges Kommuner och Landsting. Där kompletteras den lokala informationen med nationell information.

Den bild som framträder av svensk äldreomsorg är en helt annan än den statliga SVT förmedlar. Det handlar i betydligt större utsträckning om en vård som fungerar väl, många är nöjda även om alla inte är det. Resurstillskotten till omsorgen har varit omfattande. Väldigt lite var bättre förr. Det kommunala uppdraget har skapat värden även för äldre människor med stora behov. De individuella behoven blir allt tydligare.

Den bilden kommer inte fram. Den är inte intressant. Istället visas en endimensionell bild av olika undantag. Undantag som genom media blir sanningen, men som absolut inte är det. Denna mediala bild är ett betydligt större problem än de problem som ändå finns inom omsorgen. Uppdrag Gransknings huvudsakliga uppdrag verkar inte vara att granska, utan att orsaka oro och rädsla hos en av de sårbara grupperna i samhället, de äldre. Istället för att visa på de många goda sidorna hos omsorgen visas enbart de få dåliga. Den "sanning" som förmedlas skapar onödig oro och försämrar livskvaliteten hos betydligt fler än de som inte får den bästa omsorgen. Varför?

Jämförelsen med djur är ett typexempel på detta. Varför jämföra med djur? För att det finns lagstiftning, något som är enkelt att säga. Men vad får djuren välja? Vilken individualisering finns där? Får kon välja om hon vill vara ute eller inne? Får hon bestämma om hon vill mjölka eller inte? Får hon bestämma vilken mat hon ska ha? När hon slutar att vara produktiv, kanske blir lite besvärlig och senil, får hon då vård, eller slaktas hon?

Vem äger kon? Svaret är självklart - bonden. Med ägarskapet följer också vissa skyldigheter att värna sin egendom.

Men vem äger den gamla människan? Är det kommunen? Eller är det barnen? Går ägandet och därmed allt ansvar för den gamla människan över till det offentliga vid en viss ålder? Eller äger makan, barnen eller barnbarnen den gamla? Vem har i så fall ansvaret för utevistelser och krogbesök?

Eller: Är det så att ingen äger den gamla? Kan man överhuvudtaget äga en människa? Kan man jämföra en gammal människa med en ko? Är det inte det värsta som går att göra? Avhumanisera människan, låta henne bli en produktionsfaktor bland andra.

För visst kunde vi göra som Uppdrag Granskning, bestämma att det offentliga äger människan, ung som gammal. Men det innebär ett helt annat samhälle, långt ifrån den demokrati vi idag befinner oss i där självständiga, ovärdeliga, värdiga, självägande individer befolkar världen.

Uppdrag Granskning påstår sig granska. Men vem granskar granskarna och konsekvenserna av deras granskning?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan, det verkar som Ni i den styrande röran har fått lite medienojja. NA är för vänster när de kritiserar eller granska. SVT har inte tillräckligt perspektiv. När man sitter vid makten har man ansvar och granskas hårdare. Media har makt och jag tycker att i Sverige är man ansvarsfull. Vi slipper media ala USA där FOX är ett skräck exempel på partiskhet.

Men med väljarnas makt slipper du nog bli granskad efter nästa val

Staffan Werme sa...

Hej Anonym. Intressant kommentar, du verkar vara rätt politisk själv...

Men det blir än intressantare när det visar sig att Uppdrag Gransknings exempel är från sossekommuner. Vad innebär det? Blir jag mer eller mindre trovärdig?

Kanske det är så att det är få politiker som vågar fundera över medias roll eftersom man är så beroende av dem. Är inte media de verkliga makthavarna?

Anonym sa...

http://www.expressen.se/ledare/1.1569881/ann-charlotte-marteus-uppdrag-forvanskning

Anonym sa...

Självklart staffan är jag politisk, och jag tycker nog inte som dig i många frågor(var sig i riks eller lokal politiken). Men faktum kvarstår att ni i borgligheten verkar ha svårt med att bli kritiserade. Visst är det svårt. Men fortfarande är medias uppgift att granska makten. Du undrar vem som granskar granskaren. Det tycker jag fungerade utmärkt när tv4 reporten drack vin med statsminsterns närmaste under dennes krisjour. Journalisten fick stå åt sidan och statssekreteraren fick fint gå. granskningen fungerad. Så bli inte sur när ni blir granskade utan tala för er sak istället för att gå runt och bli små putta.

Inger sa...

Hej! För mig kändes frågorna, trots att de är retoriska, i Ditt inlägg hemska att läsa. Och jag kände inte igen frågeställningarna från Uppdrag gransknings reportage om äldreomsorgen. Om Du har tid så läs inlägget "Om äldreomsorg" i min blogg (ingergochpolitiken.blogspot.com) från den 13 maj. Jag blev upprörd över programmet men av en helt annan anledning än Du: jag fäste vid mig hur den ensamma kvällspersonalen gjorde allt för att räcka till för en avdelning fylld med personer med demenssjukdom. Till sin hjälp hade hon en "springare" som skulle bistå på fyra avdelningar. Denna lämnade springande den avdelning som reportaget var från - någon hade fallit på en annan avdelning. Ylva Thörn var intervjuad efter programmet. Hennes bestämda uppfattning var: mer skattepengar till äldreomsorgen. Jag är säker på att hon har rätt!
Med vänlig hälsning
Inger Göransson

Staffan Werme sa...

Kostnaderna för äldreomsorgen i Timrå ligger mycket högt redan idag. Till och med högre än i Örebro som ändå har mycket höga kostnader. Kanske frågan inte handlar om pengar utan om hur man använder dem. Kanske inte ens bilden är den sanna, utan en bild av många.